Svijet     | 01.12.2021. 13:10 |

Zelenski: Ukrajini su potrebni direktni razgovori s Rusijom

FENA Internet

KIJEV, 1. decembra (FENA) - Ukrajini su potrebni direktni razgovori s Moskvom u cilju okončanja rata protiv proruskih snaga u njenoj istočnoj regiji Donbass, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu.

Zelenski se obratio parlamentu nakon što je Ukrajina zatražila od NATO-a da pripremi ekonomske sankcije Rusiji i ojača vojnu saradnju s Kijevom kao način odvraćanja Kremlja od pokretanja novog napada nakon veće koncetracije vojske. 

Ukrajina i njeni NATO saveznici podigli su uzbunu zbog pokreta ruskih vojnika u blizini ukrajinskih granica u ovoj godini, izazivajući bojazan da bi se sukob niskog intenziteta u istočnoj Ukrajini mogao pretvoriti u otvoreni rat između dvaju susjeda.

Rusija optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje i odbacuje priče o novom ruskom napadu kao lažne i huškačke. Također, u srijedu je započela vojna vježba u blizini ukrajinske granice.

- Moramo reći istinu da nećemo biti u stanju da zaustavimo rat bez direktnih pregovora s Rusijom, i danas to svi priznaju, svi naši strani partneri - izjavio je Zelenski.

Administracija Zelenskog pokušala je da organizira razgovore 'licem u lice' između ukrajinskog predsjednika i njegovog ruskog kolege Vladimira Putia, ali da su njeni zahtjevi ignorisani.

Kremlj tvrdi da Putin nije protiv ideje razgovora s Zelenskim, ali da je ideja održavanja razgovora radi razgovora besmislena i da Moskva želi vidjeti primjerenu agendu za takav sastanak.

- Ne plašim se direktnog razgovora s njim, ne plašim se direktnog dijaloga, mi znamo koje evropske zemlje podržavaju Ukrajinu - kazao je Zelenski, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zelenski umanjio značaj gubitka Avdijevke

Zelenski poručio Rusima: Glasanje za Putina je glasanje za ubicu

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!