Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 11:31 |

Optužnica protiv bivšeg ministra u Vladi TK, v.d. direktora RMU Đurđevik...

FENA Saopćenje

TUZLA, 1. decembra (FENA) - Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg ministra u Vladi Tuzlanskog kantona, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića (40) i v.d direktora RMU Đurđevik Samira Suljića (44), obojica iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da je Zukić počinio produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, a Suljić produženo krivično djelo primanje dara ili drugog oblika koristi.

Oni su optuženi da su, po prethodnom dogovoru, Zukić koristeći svoj uticajni položaj koji je imao obavljajući pomenute funkcije, a Suljić kao odgovorna osoba u rudniku, u periodu od aprila do juna 2021. godine od vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je od RMU Đurđevik imao dospjela nenaplaćena potraživanja u iznosu od oko 700.000 KM za prodaju guma za kamione tražili dar u novcu kako bi Suljić realizirao i isplatio potraživanja ovoj firmi, te su od drugog vlasnika preduzeća tražili iznos od 40.000 KM kako bi ta firma prošla na tenderu za kupovinu bakra i željeza koje je prodavao rudnik, na što vlasnici firmi nisu pristali.

Također, u trećoj tački optužnice na teret im se stavlja da su od maja do početka jula 2021. godine, od vlasnika i odgovorne osobe u jednoj zaštitarskoj firmi koja pruža usluge Rudniku i kojoj je ovo javno preduzeće dugovalo 240.000 KM za pružene usluge, tražili da im predaju dio od 15 posto od ukupnog potraživanja u novcu kako bi posredovali i uticali da JP Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplati pomenuti dug.

Nakon što je  Elektroprivreda BiH ovoj zaštitarskoj agenciji isplatila potraživanja prvog dijela duga u iznosu od 200.000 KM, i dogovorena je isplata preostalog dijela duga, u vozilu direktora ove agencije 2. jula ove godine je Suljiću isplaćen dar u novcu u iznosu od 30.000 KM, nakon čega su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Suljića i Zukića lišili slobode.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Zukiću izreknu sigurnosne mjere zabrane obavljanja službene dužnosti u organima uprave ili dužnosti savjetnika u organima uprave, a Suljiću zabrana obavljanja dužnosti odgovorne osobe u pravnim licima sa pretežnim državnim kapitalom.

Također, nadležni sud je optuženima, umjesto ranije mjere zabrane napuštanja obiteljskog doma, odredio mjere zabrane napuštanja područja TK, kao i zabranu međusobnog sastajanja i sastajanja sa svjedocima, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Halilagić čestitao Uskrs

Prezentiran izvještaj Svjetske banke u Tuzli

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana