Svijet

U Južnoj Koreji rekordan broj zaraženih koronavirusom

Internet

SEUL, 1. decembra (FENA) - Južna Koreja izvijestila je o novom dnevnom rekordu od 5.123 zaraženih koronavirusom, dok se bori da suzbije nagli rast broja pacijenata s teškim simptomima i da spriječi omikron varijantu virusa, saopćila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti u (KDCA) u srijedu.

Vlada je u ponedjeljak odgodila planove za dodatno ublažavanje restrikcija uvedenih za subijanje širenja COVID-19 zbog pritisaka na sistem zdravstvene zaštite izazvanih povećanim hospitalizacijama i smrtnim slučajevima, kao i zbog eventualne prijetnje koju predstavlja nova varijanta virusa.

U bolnicama su 723 pacijenta s teškim simptomima COVID-19, što predstavlja rekordnu cifru, dok se traži još kreveta u jedinicama intenzivne njege. Broj težih slučajeva oboljevanja u konstantnom je porastu od samo nešto manje od 400 oboljelih početkom novembra.

Popunjenost kapaciteta jedinica intenzivne njege u široj regiji Seula je 89,2 posto, izjavio je visoki zdravstveni zvaničmik Son Young-rae na brifingu za novinare.

Kako bi ublažila pritisak na bolnice i centre zdravstvene zaštite, Južna Koreja je uvela kućno liječenje za osobe s blažim simptomima bolesti, dok se samo teži slučajevi smještaju u bolnice. Također će se proširiti stambeni centri za liječenje.

Više od 84 posto teško oboljelih od COVID-19 su pacijenti u dobi od 60 godina i stariji. Eksperti su upozorili na opadanje nivoa antitijela u organizmu nakon vakcinacije i zatražili su od starijih građana da prime i treću dozu.

- Vlasti će mobilizirati administrativne strukture kako bi osigurale bolničke krevete, najmanje 1.300 dodatnih kreveta do sredine decembra - saopćio je ministar unutrašnjih poslova i sigurnosti Jeon Hae-cheol na sastanku o pripremi strategije protiv COVID-19.

Također je pozvao na strožije mjere prevencije širenja virusa kako bi se suzbila nova varijanta omikron nakon što je četvero sumnjivih zaraženih ušlo u zemlju iz Nigerije.

Južna Koreja još nije javila ni o jednom potvrđenom slučaju omikron varijante do sada.

Ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji porastao je na 452.350, i 3.658 preminulih. Uprkos rastućoj stopi hosipitalizacije, stopa mortaliteta relativno je niska i iznosi 0,81 posto, pokazuju podaci KDCA .

Južna Koreja potpuno je vakcinisala skoro 80 posto od 52 miliona stanovnika, dok je vakcinacija trećom dozom odraslih osoba od 18 do 49 godina starosti počela tek u subotu, prenosi Reuters. 

(FENA) J. Č.
Vezane vijesti