Kultura     | 01.12.2021. 10:05 |

Predstava 'Medeja' večeras na programu TKT Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Predstava "Vla Vla Vlajland cabaret" Kazališta Moruzgva izvedena je u utorak treće noći ovogodišnjeg TKT Festivala, a večeras će festival biti nastavljen predstavom "Medeja" u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla/BiH.

Predstava "Medeja" rađena je po izvornom antičkom tekstu autora Euripida. Riječ je o čarobnici koja kako bi se osvetila mužu Jaosnu koji je ostavlja zbog druge odlučuje na krvnu osvetu, prvo ubivši princezu za koju Jason treba da se oženi, njenog oca - kralja Kreonta, a zatim i svoja dva sina koja ima sa Jasonom, kako bi ga ostavila samog da pati.

Ubistva Medeji nisu strana, ubila je i svog brata kako bi pomogla Jasonu, ubila je i Peliju zbog Jasona a na kraju i sopstvenu djecu kako bi se osvetila Jasonu. Od samog početka ove tragedije ona predstavlja opasnost.

U predstavi igraju Lejla Redžić, Samina Mujkanović, Lorena Trogrlić, Toni Kovačević, Predrag Erletić, Dino Kerić, Tarik Jašarović / Adi Omić, Sanela Babić, saopćeno je iz direkcije Festivala TKT.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavom 'Odiseja' otvara se 17. TKT Fest

TKT FEST počinje na Svjetski dan pozorišta

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti