Svijet     | 01.12.2021. 09:00 |

Xiomara Castro prva žena predsjednica Hondurasa

FENA Internet

TEGUCIGALPA, 1. decembra (FENA) - Stranka desnice u Hondurasu priznala je u utorak poraz na predsjedničkim izborima na kojima je kandidatkinja ljevice Xiomara Castro za 20 procenata pretekla svog protivnika, prema djelomičnim rezultatima više od polovice prebrojanih glasova, javlja DPA. 

Castro je bila kandidat Partije slobode i obnove (LIBRE).

Sa više od polovine prebrojanih glasova, Castro je imala 53 odsto podrške u poređenju sa 34 odsto njenog desničarskog rivala Nasrija Asfure, prema Nacionalnom izbornom vijeću.

Asfurino priznanje dolazi kao olakšanje za mnoge stanovnike Hondurasa koji su se plašili novih osporavanih izbora sličnih debaklu iz 2017., koji je izazvao proteste u kojima su poginule 23 osobe.

- Želimo sreću onima koji su pobijedili na izborima - izjavio je sekretar glavnog odbora Nacionalne stranke (PN), Kilvett Bertrand na lokalnoj radio stanici Radio América. PN će i dalje biti snažan i raditi iz opozicije na očuvanju demokratije - dodao je on. 

Već u nedjelju navečer je Xiomara Castro, supruga bivšeg predsjednika Manuela Zelaye, svrgnutog državnim udarom 2009. godine, proglasila pobjedu i obećala  formirati vladu pomirenja.

Pobjeda Xiomare Castro stavlja tačku na 12 godina vladavine Nacionalne partije. Nezadovoljstvo naroda usmjereno na ovu vladu dostiglo je vrhunac u drugom mandatu odlazećeg predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, koji je bio upleten u skandal trgovine i krijumčarenja droge u SAD-u.

SAD su čestitale kandidatkinji ljevičarske opozicije na historijskoj pobjedi s kojom Castro postaje prva žena na čelu Hondurasa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!