Stranačke aktivnosti     | 30.11.2021. 15:29 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Izjava za javnost

- Danas, kada je SIPA u Novom Gradu uhapsila devet lica zbog sumnje da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske počinili ratni zločin na području ove opštine, jasno pitam Vladu Republike Srpske da li još uvijek važi zaključak Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2015. godine, izglasan nakon sličnog događaja, da je djelovanje ove agencije nezakonito i neustavno, te da institucije Srpske u slučaju kršenja ustavnih nadležnosti Republike Srpske od strane organa i institucija BiH odmah preduzmu sve mjere i aktivnosti u okviru ustavnih i zakonskih prava i odgovornosti Republike Srpske, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo.

Bundalo podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske tada ocijenila da je osnovni uslov za dalju saradnju organa i institucija BiH i Republike Srpske provođenje ustavnih nadležnosti i međusobna koordinacija organa i inistitucija nadležnih za obezbjeđivanje i provođenje vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti.

- Međutim, nije primjećena nikakva koordinacija, a ne vidimo da se bilo ko od onih koji su još nedavno pompezno najavljivali zabranu djelovanja SIPA-a na području Republike Srpske uopšte oglasio po ovom pitanju. Svi organi treba da rade onako kako im zakon nalaže, međutim, danas još jednom vidimo da vladajućoj strukturi zaključci Narodne skupštine služe samo da imaju vijest od nekoliko dana, a kada treba da ih provode, tada nastane tajac. To je slučaj sa ovim, ali i sa preko trideset zaključaka sa posebnih sjednica održanih samo u ovom sazivu NSRS. Ružno je i opasno takvo poigravanje sa našom najstarijom institucijom i najvišim zakonodavnim tijelom Republike Srpske, zaključio je Bundalo.

Bundalo pita da li će se i nakon već dugo najavljivane nove posebne sjednice, ukoliko se održi, nastaviti praksa derogiranja odluka Narodne skupštine, nepoštovanja zaključaka i hoće li i to vlasti poslužiti samo za skretanje pažnje sa ključnih pitanja koja opterećuju Republiku Srpsku i uvod u predizbornu kampanju?


S poštovanjem,

Banja Luka, 30.11.2021.
Informativna služba PDP-a

 

 

 

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana