Svijet     | 30.11.2021. 14:57 |

EU priprema novi paket sankcija za Bjelorusiju

FENA Internet

BRISEL, 30. novembra (FENA) - Evropska unija (EU) priprema novi, peti paket sankcija za Bjelorusiju, po kojem će 17 osoba i 12 entiteta biti stavljeno na “crnu listu”.

EU cilja one koji su bili uključeni u, kako tvrde, stvaranje krize čiji rezultat su hiljade migranata ostavljenih u jako lošim uslovima na granici Bjelorusije i Poljske.

Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku je imala uvid u taj spisak, uoči 1. decembra, kada se očekuje da bi ambasadori EU trebalo da ga usvoje. Na listi se nalazi i nacionalni avioprevoznik “Belavia”, ali i turističke agencije optužene da pomažu migrantima, uglavnom sa Bliskog istoka, koji se nalaze na istočnim granicama EU.

Osim toga, na listi se nalazi nekoliko sudija i drugih figura iz pravosuđa, kao što su tužioci za koje se tvrdi da su pomagali režimu autoritarnog bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka u suzbijanju protesta nakon osporavanih izbora u augustu 2020. godine. Lukašenko tvrdi da je on pobijedio na tim izborima, dok opozicija kaže da je glasanje bilo namješteno.

- Zbog ozbiljnosti situacije u Bjelorusiji, 17 osoba i 12 entiteta bi trebalo da bude uključeno na listu onih kojima su namijenjene restriktivne mjere - navodi se u amandmanu sankcijama, oko čijeg teksta su se članice EU složile ranije ovog mjeseca.

EU optužuje Lukašenka da vodi “hibridni rat” time što dopušta migrantima da doputuju u zemlju, nakon čega ih usmjerava ka istočnim granicama EU u znak odmazde za sankcije, nametnute zbog obračuna s političkim protivnicima koji traje u Bjelorusiji još od njegove osporavane pobjede na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Poljska, Letonija i Litvanija su postavile ograde i poslali hiljade graničara, vojnika i policajaca da zatvore granice, na kojima se nalaze hiljade migranata, na temperaturama ispod nule, tokom tihog sukoba između Bjelorusije i EU. Humanitarne grupe tvrde da je najmanje 11 migranata preminulo u proteklih nekoliko mjeseci.

U slučaju kompanije “Belavia”, EU tvrdi da im je Lukašenko obećao pomoć nakon što je EU blok zabranio prava prelijetanja svim bjeloruskim aviokompanijama. Prema dokumentu, “Belavia” je svojim zaposlenima dala instrukcije da se suzdrže od protestovanja zbog izbornih rezultata i obračuna sa demonstrantima.

- Migranti koji žele da pređu spoljnu granicu EU su letjeli u Minsk ‘Belavijinim’ letovima iz mnogih bliskoistočnih zemalja... da bi uspjeli u ovome, ‘Belavija’ je otvorila nove linije i povećala broj letova na postojećim rutama - navodi se u dokumentu.

Vlasti u Bjelorusiji su nedavno očistile privremene migrantske kampove na granici i prebacili oko 2.000 ljudi u skladište, preinačeno u sklonište za te svrhe, ali su i dozvolili letove natrag kući.

Neki migranti zaglavljeni u Bjelorusiji kažu da su potrošili hiljade dolara da izbjegnu ekonomske teškoće, ili život u izbjegličkim logorima, da bi došli do novog života u EU – samo da bi se susreli sa lošim tretmanom poljskih i bjeloruskih vlasti.

Lukašenko optužuje EU da ne poštuje međunarodne zakone o azilu, time što ne dopušta ulazak migrantima.

Pogranična kriza je doprinijela tenzijama između Ruske Federacije i EU. Ruski predsjednik, Vladimir Putin, koji je dao podršku Lukašenku tokom obračuna sa protestima nakon izbora, takođe podržava Bjelorusiju tokom migrantske krize na granici sa EU, podsjeća Radio Slobodna Evropa. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana