Svijet     | 30.11.2021. 14:48 |

Gotovo 200 miliona djece živi u najsmrtonosnijim ratnim zonama na svijetu

FENA Internet

LONDON, 30. novembra (FENA) - Gotovo 200 miliona djece u svijetu u opasnosti je da postanu djeca vojnici u najsmrtonosnijim ratnim zonama. 

U izvještaju koji je objavila međunarodna humanitarna organizacija Save the Children, navedeno je da je 2020. godine oko 337 miliona djece bilo u područjima pod kontrolom oružanih grupa i vladinih snaga koje su regrutovale djecu, prenosi Anadolija. 

U izvještaju je istaknuto da njih oko 200 miliona živi u najsmrtonosnijim ratnim zonama na svijetu, a taj broj je povećan za 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Preporučuju da se počinioci teških prekršaja privedu na odgovornost kako bi se zaustavio "ovaj rat protiv djece" i osigurao djeci pristup obrazovanju kako bi ih zaštitili od prinudnog pozivanja u vojsku.

Direktorica Save the Children Inger Ashing je kazala da je, uprkos pandemiji koronavirusa i globalnom pozivu Ujedinjenih naroda na prekid vatre, užasno to da sve više djece živi u ratnim zonama.

- Ovo je mrlja na međunarodnoj zajednici - poručila je Ashing i dodala da milioni djece ne mogu ići u školu i ne vide ništa osim rata.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana