Svijet     | 30.11.2021. 14:36 |

U Danskoj se stabilizira epidemiološka situacija

FENA Internet

COPENHAGEN, 30. novembra (FENA) – Situacija s epidemijom koronavirusa u Danskoj pokazuje znake stabiliziranja, izjavio je u utorak danski ministar zdravstva, navodeći vakcinaciju i primanje treće doze vakcine kao rezultat toga.

- Reproduktivni broj iznosi jedan. Ostale ključne cifre kao što su incidenca, stopa broja pozitivnih slučajeva itd., pokazuju da se stopa zaraze usporava i da je situacija s epidemijom stabilnija – objavio je ministar zdravstva Magnus Heunicke na Twitteru.

Reproduktivni broj je pokazatelj broja ljudi na koje zaražena osoba prenese virus, i broj jedan znači da se epidemija niti ubrzava niti usporava.

- To bi, između ostalog, moglo biti zbog imuniteta stečenog vakcinacijom i revakcinacijom i što je svaka sedma osoba od 12 godina i starija primila treću dozu - naveo je.

Više od 75 posto stanovnika vakcinisano je u toj nordijskoj zemlji, a 13,5 posto primilo treću dozu.

Danska je registrovala rekordnu cifru od više od 4.000 zaraza koronavirusom dnevno u posljednjim sedmicama, ali je ta zemlja do sada uspjela da izbjegne strožija ograničenja u okviru lockdowna, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prijetnja od terorizma u Danskoj i protiv njenih interesa u inozemstvu u porastu

Načelnik Generalštaba danske vojske podnio ostavku

Novi danski kralj Frederik X pojavio se u parlamentu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom