Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 12:35 |

KS - Protest upozorenja predstavnika osam sindikata

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Nezadovoljni odnosom Vlade Kantona Sarajevo (KS) spram njihovog statusa, predstavnici osam sindikata, čiji članovi plaću primaju iz Budžeta KS, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS, organizirali su danas protestni skup upozorenja, na kojem su zatražili hitno rješavanje njihovih zahtjeva.

Sudionici protesta su upozorili da ne odustaju od legitimnih zahtjeva, insistirajući na poštivanju zakonskih procedura, potpisivanju kolektivnog ugovora i utvrđivanju nove osnovice za obračun plaća u 2022. godini.

Predsjednik koordinacije osam sindikata i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Faruk Bešlić istaknuo je kako članstvo spomenutih sindikata neće odustati od vlastitih zahtjeva te da će, ukoliko izostane odgovarajući odgovor vlasti, pristupiti organiziranju generalnog štrajka i masovnijih protesta.

Pozvao je predstavnike kantonalnih vlasti da shvate ozbiljnost situacije i da povuku Nacrt budžeta KS te prihvate pregovore sa sindikalnim predstavnicima, navodeći kako je budžet novčani izraz politike Vlade.

Poruke sličnog sadržaja uputio je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u KS Edo Selimić, uz napomenu "da se radi o borbi za radnička prava te da ne pristaje na politikanstvo i spinove predstavnika vlasti koji nemaju kapaciteta da rade vlastiti posao".

Sudionike protesta pozdravio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović, solidarizirajući se sa njihovim zahtjevima, te zalažući se za sindikalno jedinstvo i okrupnjavanje.

Dodao je kako se ne radi o megalomanskim zahtjevima, nego da je u pitanju dobra volja, insistirajući na pregovorima s vlastima do iznalaženja odgovarajućeg rješenja.

Šatorović je poručio da će svi sindikati na putu ostvarivanja legitimnih zahtjeva imati punu podršku SSSBiH-a, te ponovno potcrtao značaj zajedništva i istrajavanja u borbi za temeljna radnička prava.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo