Kultura     | 30.11.2021. 12:31 |

Ovogodišnji Pravo ljudski film festival progovara o suštinskim pitanjima

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Šesnesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala bit će održano u hibridnom formatu od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org.

Direktorica "Pravo ljudski film festivala" Kumjana Novakova kazala je na današnjoj konferenciji za medije da se ovo izdanje zbog okolnosti dešava u hibridnom formatu, odnosno da se reaguje na panedmijsko iskustvo planete Zemlje.

- Ono što je različito i to već drugu godinu na Festivalu jeste da kad je postalo izvjesno da će virus definirati naš način života, “Pravo ljudski” je donio važnu programsku odluku - da nećemo više imati programe koji propituju formate odnosno filmsku formu kao takvu, već da ćemo se baviti samo suštinskim pitanjima koja su dostigla toliku važnost da su promijenili kompletan način života i ljudsko iskustvo - kazala je Novakova.

Ovogodišnje izdanje Pravo ljudski film festivala u okviru glavih tematskih programa donosi filmove posvećene feminizmima, ekologiji i društvenim i kulturnim pokretima...

Mlada rediteljica Farah Hasanbegović, koja je završila Sarajevo Film Academy, kazala je da je Pravo ljudski film festival značajno uticao na nju sa svojim kreativnim radionicama za mlade.

- Pravo ljudski film festival je festival koji stvara odnose razmijevanja sa svojim autorom - ustvrdila je ona.

Farah Hasanbegović, koja je  je nagrađena za kratki dokumentarni film “Prvi rođendan nakon apokalipse” na 24 izdanju Međunarodnog Jihlava Film Festivala u Češkoj, također se osvrnula na put mladih autora u zemlji koja ima malu i značajnu fillmsku industriju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana