Bosna i Hercegovina     | 30.11.2021. 11:48 |

Podžić: Vrlo dobra i iskrena saradnja ministarstava odbrane BiH i Hrvatske (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Na današnjem sastanku ministara odbrane BiH i Republike Hrvatske Sifeta  Podžića i Marija Banožića naglašeno je da bilateralna saradnja postaje sve snažnija. U prvom redu to se odnosi na školovanje pripadnika OSBiH na vojnim akademijama u Republici Hrvatskoj, zatim pomoći u kriznim situacijama, kao i promociji BiH u ostvarivanju dva vanjsko politička cilja - punopravnom članstvu BiH u EU i NATO savezu.

Na pres-konferenciji Podžić je kazao da je to bio njihov treći susret u toku ove godine, te da je to bila prilika da se rezimira šta su to dva ministarstva "odradila od bilaterelne saradnje u ovoj godini, te da se  utvrde aktivnosti za narednu godinu". 

- Izmađu dva resora koje vodimo nema nikavih problema po pitanje jedne vrlo dobre, iskrene saradnje, koja se prvenstveno odvija u školovanju naših pripadnika na vojnim akademijama u Republici Hrvatskoj. Velika pomoć RH nam pruža i kroz naše tehničke sporazume u djelovanju u krizama. Još jednom zahvaljujem na onome što su ljetos radili na gašenju požara u BiH. Također, zahvaljujemo za sve ono što Hrvatska, kao naš dobar susjed koji nas najbolje poznaje, radi na promociji BiH u ostvarivanju naša dva vanjskopolitička cilja, a to je punopravno članstvo BiH u EU i NATO savezu - kazao je Podžić.

Njegov kolega iz Hrvatske Mario Banožić kazao je da su nastavljeni razgovori iz oktobra ove godine te da  "bilateralna suradnja svakim razgovorom postaje sve snažnija".

- To se može očitovati kroz školovanje pripadnika OSBiH. Do sada je više od 600 pripadnika prošlo obuku na našem vojnom učilištu u Zagrebu, gdje smo sudjelovali u radu i obuci ne samo kadeta nego i dočasnika i časnika koji apliciraju svoja znanja u OSBiH. Trenutno njih u ovom trenutku imamo 46, od čega su 36 kadeti, a ostali dočasnici i časnici - kazao je Banožić.

Naglasio je da je ove godine Republika Hrvatska pružila pomoć BiH u gašenju požara na potezu Kupres - Široki Brijeg, u okviru tahničkog sporazuma upravljanju krizama.

- Nadam se da će takvih intervencija u budućnosti biti što manje, ali da znate na nas možete uvijek da računate  - kazao je Banožić. 

Potcrtao je da Republika Hrvatska svesredno podupire nastojanje BiH na njenom putu prema euro-atlantskim integracijama.

- To je izuzetno važno za stabilnost cijele regije. Isto tako BiH je susjedna zemlje s kojim Hrvatska graniči sa više od 1000 km. Svi vaš napori unutar toga imaju podršku. Siguran sam da ćemo nastavkom te suradnje doprinijeti u transferu znanja onoga što vam Hrvatska može ponuditi po pitanju vašeg budućeg ulaska u NATO, ali i budućeg članstva u EU - izjavio je Banožić.

Dodao je da se BiH pokazala kao partner na kojeg se može računati u mirovnim misijama, osobito u Afganistanu, a to je potvrđeno i na međunarodnoj vježbi "Laufer 21" u Hrvatskoj u kojoj su OSBiH aktivno sudjelovale.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6820

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11xepfhWWJxuW6CzMRJqWQ3vgVPg7TvDk?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'