Ekonomija     | 30.11.2021. 09:47 |

FUZIP-Moderna informatička oprema za poljoprivredne i fitosanitarne inspektore

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. novembra (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove dobila je informatičku opremu vrijednosti 30.000 eura, doniranu u okviru EU podrške jačanju kapaciteta BiH u sektorima sigurnosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne oblasti.

Shodno ciljevima podrške, informatička oprema (prijenosni i desktop računari, prijenosni i multifunkcionalni štampači) bit će dodijeljena federalnim fitosanitarnim inspektorima na graničnim prijelazima Bijača, Gorica, Kamensko, Izačić, Orašje i Bosanski Šamac, te federalnim poljoprivrednim inspektorima u uredima poljoprivredne inspekcije FUZIP u Mostaru i Sarajevu.

Glavni federalni poljoprivredni inspektor i koordinator projekta ispred FUZIP Mehmed Čeligija, iskazao je zahvalnost međunarodnim donatorima i kancelariji EU u BiH, kao i Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH koja je koordinirala i artikulisala zahtjeve nadležnih entitetskih inspektorata i inspekcije Distrikta Brčko.

Ovakav vid tehničke podrške će doprinijeti ukupnoj profesionalizaciji fitosanitarnih službi i unapređenju fitosanitarne kontrole domaće proizvodnje, izvoza i uvoza, ali i ispunjavanju obaveza postavljenih pred sektorski okvir poljoprivrede u zaštiti zdravlja bilja.

Donacija moderne informatičke opreme i deset (10) vozila će omogućiti veću efikasnost i mobilnost federalnih fitosanitarnih inspektora u vršenju fitosanitarnog nadzora prekograničnog prometa roba, izdavanju fitostanitarnih certifikata za izvoz, te realizaciji komplementarnih obaveza fitosanitarnih i poljoprivrednih inspektora u unutrašnjem nadzoru primarne proizvodnje bilja i biljnih proizvoda i drugim aspektima osiguranja zaštite zdravlja bilja i domicilne primarne poljoprivredne proizvodnje.
Kreiranje tehničkih preduvjeta za operativnije funkcionisanje inspekcija predstavlja i značajan iskorak ka usklađivanju sa standardima i principima Evropske unije.

Čwlgija je konstatirao da adekvatna institucionalna forma inspekcija, postupci nadzora harmonizovani s dobrim praksama u EU, validacija procesa u skladu sa standardima za provedbu inspekcijskih nadzora, ukratko - sistem usklađen sa sistemom EU, jesu glavni prioriteti za ostvarenje jednakog statusa domaće proizvodnje sa proizvodima iz uvoza i konkurentnosti na tržištu EU, SAD i trećih zemalja.

EU kroz nekoliko tekućih projekata radi na jačanju kapaciteta BiH u sektorima bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne oblasti. Trenutno se u BiH provode tri twinning projekta u vrijednosti šest  miliona eura s ciljem izgradnje institucionalnih kapaciteta i usklađivanja pomenutih sektora u BiH sa pravnom tekovinom Evropske unije.

U okviru podrške jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektora sigurnosti hrane, EU je osigurala ukupno 33 vozila u vrijednosti  467.000 eura i IT opremu u vrijednosti 700.000 eura za fitosantarne inspektore u okviru entitetskih inspektorata, saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'