Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 17:38 |

Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Republike Turske

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH Josip Brkić i zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske i načelnik Odjela za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kaymakci predvodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama koje su održane danas, 29. novembra, u Sarajevu.

Konsultacije su predstavljale priliku za pregled aktuelnog stanja ukupnih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske, a poseban akcenat je stavljen na unapređenje saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, jačanje ekonomskih veza, europske integracije BiH, odnose BiH i Turske s EU, NATO proces BiH, kao i ostale teme od zajedničkog interesa. 

Tom prilikom ocijenjeno je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske veoma dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima. Konstatirano je da se dobri i stabilni odnosi dvije zemlje njeguju i jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou. Također, trilaterale BiH-Turska-Srbija i BiH-Turska-Hrvatska predstavljaju značajne segmente saradnje dvije države. 

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska saradnja BiH i Turske, posebno u području infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja i zdravstva. Obostrano je ukazano na važnost projekta izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Republika Turska. 

Pozdravljena je kvalitetna ugovorna baza dvije zemlje, te izražena nada da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma/protokola koji su u proceduri usaglašavanja.

Istaknuta je dobra suradnja između dvije zemlje u kontekstu razmjene podrški u kandidaturama za različite pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost prijateljskoj Republici Turskoj na podršci i pomoći koju pruža našoj zemlji na putu europskih i euroatlantskih integracija, a posebno kada je riječ o pomoći u medicinskoj opremi i vakcinama u borbi protiv pandemije COVID-19.

U pogledu europskog puta BiH, kazao je da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternative. Upoznao je sagovornike o aktivnostima na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi s fokusom na izmjene Izbornog zakona. Osvrnuvši se na aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u BiH, zamjenik je istakao kako se trenutna kriza negativno reflektuje na funkcionalnost državnih institucija i da su zbog blokade u radu institucija mnoga važna pitanja “na čekanju” za razmatranje. Dodao je da se pokušava iznaći rješenje iz trenutne situacije i da je najbolji način za to postizanje unutrašnjeg kompromisa, bez uslovljavanja i nametanja rješenja sa strane.  

Kada je riječ o NATO putu BiH, zamjenik Brkić koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, informisao je delegaciju Turske o značaju formiranja Komisije, te daljim pravcima i aktivnostima te saradnje. Podsjetio je da je BiH definisala svoje reformske aktivnosti u okviru Programa reformi 2020. i 2021 i da je Komisija usvojila Program reformi 2021. koji je upucen u daljnju proceduru Vijecu ministara BiH. Naglasio je da BiH i dalje ostaje opredijeljena svojim vanjsko-političkim ciljevima.

Tokom konsultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezano za aktivnosti BiH i Turske u regionalnim inicijativama, posebno u pogledu Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi, te aktuelna međunarodna kretanja koja bi mogla imati uticaj na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kaymakci je naglasio da će Republika Turska, kao iskren prijatelj Bosne i Hercegovine, nastaviti pružati podršku i pomoć BiH, podsticati naš europski i NATO put, te unapređivati saradnju u svim segmentima od zajedničkog interesa.

Nezaobilazna tema tokom konsultacija BiH i Turske bila je situacija u obje zemlje vezano za pandemiju COVID-19, migrantska kriza i uticaj te krize na sigurnost, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'