Kultura     | 29.11.2021. 17:05 |

'The World A Stage' - film o početku Prvog svjetskog rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Dokumentarno-igrani film "The World A Stage“, sniman u produkciji Red Africa i CINEA Entertainmant, donosi priču o početku prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914. godine koji su promijenili svijet.

Kako je saopćeno iz Omladinskog filmskog festivala, film nije samo još jedna ispričana priča o ovom važnom svjetskom događaju, već na neki način film o manje poznatim događajima i činjenicama koji su prethodili ubistvu austrijskog prijestolonasljednika.

The World A Stage je film o ubistvu Franca Ferdinanda ispričana kroz zapise austro-ugarskog špijuna, koji je ujedno svoja saznanja, pod ucjenom, otkrivao i Rusiji. No, nije to samo priča o atentatu, već opširna priča o svemu što je dovelo do atentata u bh. prijestolnici.

The World A Stage se sastoji od dokumentarnih i igranih scena u filmu, a glavnu igranu ulogu ostvario glumac Branko Đurić Đuro. Pored Đurića u igranim scenama pojavljuju se i Hana Zrno, Emir Fejzić i Adnan Goro. U filmu se pojavljuju Ali Memija, Slađan Tomić, Kerim Nikšić, Timur Vilić i mnogi drugi.

Specijalno pojavljivanje u filmu imaju i profesor Amir Duranović te dr. Eli Tauber, predsjednik Udruženja "Haggadah“,

Glavna protagonistkinja filma je Maria Mutapić Wielowieyska, koja kroz čitav film donosi unikatnu priču zasnovanu na višemjesečnom, dodatnom istraživanju činjenica o Prvom svjetskom ratu, a koju je provela Red Africa. Maria je inače historičarka sa adresom u Beču, hrvatskih korijena.

Proudcenti filma su Ruthie Alekseyev i Yakov Alekseyev. Scenaristica i autorica filma je također Ruthie Aleksejey. Reditelj filma je Kenan Musić, a direktor fotografije i montažer Mario Ilić. Snimatelj tona je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti Anita Barjaktarević i Andrej Baćić.

Film je sniman protekli mjesec u Beču, te u ljetnoj rezidenciji pored Beča, u kojoj je živio Franz Ferdinand sa svojom porodicom. Nakon toga film je 10 dana sniman i u Sarajevu na nekoliko lokacija, među kojima su mjesta koja su Franz i Sofia posjetili, kao što je apartman u Hotelu Austria-Bosna, restoran u kojem su imali posljednju večeru, ali i mnoge druge građevine i autentične lokacije.

Film će premijerno biti prikazan u martu iduće godine, nakon čega će započeti svoj festivalski život.
Od mjeseca decembra će biti dostupna i web stranica filma theworldastagemovie.com, na kojoj će biti obavljene sve priče iz filma pojedinčano, kao i razgovori sa ekipom i glumcima filma, a sadržaj stranice će predstavljati jedan svojevrsni nastavak filma u pisanoj formi, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Filmski program OFF-a i SARTR-a posvećen Gazi od 22 do 24. novembra u Tešnju

Specijalni filmski program OFF-a i SARTR-a posvećen Gazi

Specijalni filmski program OFF-a i SARTR-a posvećen Gazi od 15. do 17. novembra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo