Kultura     | 29.11.2021. 15:55 |

BKC TK - U srijedu promocija romana 'Arije, prvi djed bosanski'

FENA Saopćenje

TUZLA, 29. novembra (FENA) - Promocija romana "Arije, prvi djed bosanski", autorice Tahani Komarice iz Sarajeva, bit će održana u Maloj galerij BKC-a Tuzlanskog kantona u srijedu, 1. decembra.

Roman "Arije, prvi djed bosanski" utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog.

Tokom istraživanja autorica je uočila više historijskih nelogičnosti, a dublje istraživanje je pokazalo da dolazi do zbrke s pojmovima i hronologije dešavanja, te da je Bosna i Hercegovina odigravala veoma važne uloge na političkoj i historijskoj sceni Evrope i u doba velikog Rimskog carstva za vrijeme cara Konstantina I Velikog. 

Roman je napisan u "živoj" i zanimljivoj formi kako bi potakao čitaoce da istražuju o svojim korijenima bez "suhe" historijske lekcije. Roman je iz štampe izašao u julu ove godine, a odabran za program u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji "Andrićevi dani 2021" u Travniku. Roman je promoviran i u okviru kulturnih manifestacija u Visokom i Kiseljaku.

Promotori u Tuzli će biti književnica Kadifa Tahirović i Nezir Halilović, koji je uz Fahiru Fejzić-Čengić i recezent romana.

Promocija u JU BKC TK bit će održana u srijedu s početkom u 18.00 sati, u skladu sa trenutnim higijensko-epidemiološkim mjerama.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta