Kultura     | 29.11.2021. 13:14 |

Jevreji u BiH počeli proslavu Hanuke, praznika slobode i svjetlosti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Praznik Hanuka veoma je značajan za jevrejsku zajednicu prije svega zato što se radi o prazniku slobode i svjetlosti.

Savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber podsjetio je na legendu o tome da je u hramu, koji je bio uništen, pronađena zdjela ulja koje je, sudeći po količini, moglo da gori samo jedan dan.

- Kako kaže legenda, desilo se čudo, gorjelo je osam dana i osam noći. Zato jevrejski praznik Hanuka traje osam dana, svaki od tih dana pali se jedna dodatna svijeća u znak sjećanja na dane koje je gorjela mala posuda sa uljem. Tad se desilo čudo, smatra se da je tada Bog spasio jevrejski narod - kazao je za Fenu.

U Jevrejskoj zajednici u Sarajevu sinoć je taj događaj obilježen svečano. Postavljena je nova - svjetleća Hanukija - svjećnjak, ispred Sinagoge, na obali Miljacke. Članovi zajednice i vjernici pomolili su se, u prostorijama Sinagoge, upalili prvu svijeću - za prvu večer, potom se zasladili krofnama. Taj praznik poznat je još i kao praznik ulja, a sve što se tad jede mora biti spremljeno u dubokom ulju.

- Zasladili smo se krofnama, koje se peku u dubokom ulju. Tako smo, uz prigodnu pjesmu, dočekali ovaj praznik - naglasio je.

Tačan početak Hanuke razlikuje se od godine do godine, a prema jevrejskom kalendaru počinje 25. kisleva. Paljenjem prve svijeće na Hanukiji, zalaskom Sunca, ove godine proslava tog praznika počela je 28. novembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović: Jevreji u BiH su integralni dio multikulturalnog bića naše domovine

Premijer Nikšić čestitao Hanuku i podsjetio na vrijednosti zajedničkog života

Zvizdić: Neka svjetlost Menore donese mir, dobro i radost u vaše domove

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo