Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 13:09 |

U KS tokom Dana državnosti BiH kontrolisano 459 poslodavaca i 3.932 radnika

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Tokom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kontrolisali su 459 poslodavaca kojima je državni praznik bio radni dan, a kod kojih je 25. novembra radilo 3.932 radnika, potvrđeno je Feni iz KUIP-a KS.

- Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najkasnije do kraja decembra ove godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu platu - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Međutim, sve zaposlenike kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, a koje inspekcija rada zbog potkapacitiranosti nije kontrolisala proteklog četvrtka, iz KUIP-a pozivaju da naknadno podnesu zahtjev kod ovog organa, s obzirom na to da će inspektori rada i u predstojećem periodu nastaviti kontrole na navedene okolnosti po zahtjevima podnosilaca.

KUIP podsjeća da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je članom 76. tog zakona propisano da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada KS dala saglasnost na upošljavanje 17 kantonalnih inspektora

KUIP KS - Kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom