Kultura     | 29.11.2021. 13:56 |

Dokumentarni film 'Svaka biljka jednu bolest liječi' u utorak u Travniku

FENA Saopćenje

TRAVNIK, 29. studenoga (FENA) - Projekcija prvog dokumentarnog filma koju predstavlja Bosanski kulturni krug Travnik pod nazivom "Svaka biljka jednu bolest liječi" bit će upriličena u utorak, 30. studenoga, u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik s početkom u 18 sati.

Dokumentarni film "Pour chaque maladie, il existe une plante pour la soigner" ili "Svaka biljka jednu bolest liječi" snimljen je 2019. godine u produkciji Jardin Botanique Neuchâtel, kao dio velike etnobotaničke izložbe "Plantes médicinales. Infusions des savoirs", postavljene u Botaničkom vrtu švicarskoga grada Neuchâtela tijekom 2020. i 2021. godine, priopćeno je iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Film je sniman u Travniku i okolici, te na planini Vlašić, a u svim godišnjim dobima prikazuje herbističku djelatnost obitelji Grabus iz sela Krpeljići, koja se bavi manufakturnom preradom ljekovitoga bilja.

Navodi se kako je u filmu, osim tradicionalne uporabe planinskih biljki u medicinske svrhe opisanim u starim fratarskim likarušama iz franjevačkog samostana Guča Gora i primjerima polunomadskih stočara u liječenju bolesti ovaca, prikazana i moderna proizvodnja biljnih preparata u kompaniji "Pharmamed".

U drugom dijelu filma predstavljene su skoro nestale i zaboravljene vještine i zanati uporabe stabla, kao što su pletenje sepeta od pruća i pravljenje kaca za čuveni Travnički/Vlašićki sir, koji jedinstveni okus ima zbog jedne planinske trave, navedeno je u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Završeno dvodnevno gostovanje AJB DOC Film Festivala u Posušju

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Sutra na FTV premijera dokumentarnog filma 'Olimpijada u Sarajevu'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta