Sport     | 29.11.2021. 12:14 |

PD Skakavac organizira utrku Valter Trail-Das ist Valter uz prikupljanje smeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Planinarsko društvo Skakavac organizator je 3. Valter Trail-Das ist Valter, koji se održava 05.03.2022. godine u Sarajevu. Prijave za tu adrenalinsku utrku otvorene su na stranici Valter Trail do 20.02.2022. godine, a ta utrka se kreće rutom jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodno-oslobodilačke borbe naroda ovih prostora, jedinstvene operacije te vrste u svijetu - rutom Igmanskog marša. U saradnji sa SABNOR-om, utrka je uvrštena u program obilježavanja 80 godina Igmanskog marša.

Valter Trail – Das ist Valter je utrka za hrabre i odvažne trkače svih država, utrka koja će testirati granice učesnika. Prijavom na utrku, trkačice i trkači sebi će osigurati mjesto na stazi kojom je početkom 1942. godine prošla slavna Prva proleterska brigada. Staza je dužine 13.55 kilometara, sa 687 metara uzbrdice i 673 metara nizbrdice.

- Sudjelovanjem na utrci prihvatate izazov da po šumama, gorama, kroz potok, blatnjavi i mokrih nogu testirate svoje granice. Trkači koji su jednom iskusili tu utrku, vraćaju se jer žele izazvati sami sebe. Das Ist Valter!!! - navodi organizator. 

Živeći svoju misiju, Planinarsko društvo Skakavac je osmislilo jedinstven izazov u Bosni i Hercegovini.

- Da bi povećali ekološku svijest građana i umanjili štetne utjecaje čovjeka na okolinu pokrećemo Plogging izazov u Bosni i Hercegovini, čistiti ćemo smeće na planinama, pored rijeka, na pašnjacima, travnjacima, livadama, selima i gradovima - rekao je Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac iz Sarajeva.

Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Naziv potječe od švedskog glagola plogga koji je nastao kombiniranjem glagola plocka upp (prikupljati) i jogga (džogirati). Kako se povećava svjesnost problema onečišćenja okoliša tako ploganje postaje sve popularnije, a u kontekstu vježbanja se radi o kombinaciji trčanja, hodanja, džogiranja i pokreta kao što su saginjanje, čučanje i istezanje.

Kroz Plogging BiH izazov učesnici će, na osnovu količine prikupljenog smeća, dobijati popuste na utrke koje organizuje PD Skakavac, tokom godine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta