Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 11:46 |

Ministarstvo privrede KS i Dogs Trust- Kampanja sterilizacije i označavanja pasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sporazum s direktorom fondacije Dogs Trust Anelom Bećirevićem o davanju podrške kampanji "Kreni zdravo, budi zdravo, ostani zdravo“ a koja podrazumijeva masovnu sterilizaciju, odnosno kastraciju do 500 uličnih pasa, te hirurške procedure.

Ministar Delić je pojasnio da će kampanjom biti obuhvaćena i vakcinacija protiv bjesnila, tretmani protiv parazita, čipovanje i označavanje pasa ušnom markicom i tetovažom uličnih pasa.Provođenjem programske aktivnosti, dodao je, nastavlja se saradnja s fondacijom Dogs Trust s ciljem prevetivnog djelovanja i unapređenja zdravlja pasa, a samim tim i ljudi.

Cilj kampanje, koja će se provoditi do 31.decembra ove godine, je i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo, ali i povećanja stepena sigurnosti građana.

Direktor fondacije Dogs Trust Anel Bećirević kazao je da će se kampanja provoditi po standardnim operativnim procedurama Fondacije Dogs Trust, uz korištenje novog pristupa monitoringa koji uključuje snimanje hirurških procedura, te drugih mjera koje će osigurati transparentnost i poštivanje zakonskih procedura i Dogs Trust standarda.

Bećirević je obradovan činjenicom da Kanton Sarajevo preuzima inicijativu za trajno rješavanje problema napuštenih pasa, kroz uspostavu sistema za upravljanje njihovom populacijom.

Potpisivanjem ovog sporazuma stekli su se uvjeti za potpisivanje ugovora s veterinarskim stanicama s područja Kantona Sarajevo koje će u saradnji s Dogs Trustom provoditi ovu aktivnost do kraja narednog mjeseca, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo