Bosna i Hercegovina     | 29.11.2021. 10:54 |

Softić na zasjedanju Skupštine IPU o savremenim izazovima za demokratiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Safet Softić učestvuje na zasjedanju Skupštine IPU, koja se održava u Madridu.

Na Skupštini IPU, čiji je domaćin Parlament Španije, 45 predsjednika parlamenata, poslanici više od 120 državnih parlamenata iz cijelog svijeta, kao i predstavnici 13 regionalnih parlamentarnih tijela sastali su se prvi put nakon početka pandemije kako bi razgovarali o savremenim izazovima za demokratiju, te prevazilaženju podjela i izgradnji održivih zajednica u svijetu.

U raspravama o glavnoj temi, parlamentarci su se osvrnuli na globalno rastuću polarizaciju i širenje dezinformacija putem medija i društvenih mreža, te predlagali rješenja o ulozi parlamenata u rješavanju ovih problema. Tokom plenarnog zasjedanja razmijenjene su ideje o značajnijem angažmanu parlamenata u odnosima s javnošću, s ciljem da odluke državnih parlamenata budu što reprezentativnije, transparentnije i inkluzivnije, kako bi se vratilo povjerenje javnosti u parlamentarnu demokratiju i institucije vlasti.

Istovremeno, učesnici najveće multilateralne parlamentarne organizacije na svijetu razgovarali su i o načinima sprečavanja i suzbijanja fizičkih ili online prijetnji poslanicima, kao i o zaštiti prava parlamentaraca, posebno onih koji su prognani iz svojih zemalja.

Tokom zasjedanja Skupštine IPU pokrenuto je i nekoliko novih alata za parlamentarce, uključujući i Priručnik o rodno odgovornom donošenju zakona u partnerstvu sa organizacijom „UN Women“.

Usvojena je i Rezolucija o zakonodavstvu za borbu protiv seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece na internetu.

Razmotrena je i usvojena nova Strategija IPU za period 2022. - 2026. godina. Prema usvojenoj Strategiji, prioriteti IPU-a u narednih pet godina biće pitanje klimatskih promjena; demokratija, ljudska prava i rodna ravnopravnost; mir i bezbjednost, te ispunjavanje cijeva Agende za održivi razvoj 2030.

Na marginama zasjedanja Skupštine IPU, na inicijativu Parlamenta Republike Azerbejdžan, održan je i inauguralni sastanak Parlamentarne mreže Pokreta nesvrstanih, koja obuhvata više od 100 zemalja iz cijelog svijeta, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo