Svijet     | 29.11.2021. 09:27 |

Britanija i Izrael najavili saradnju u borbi protiv iranskih nuklearnih ambicija

FENA Internet

LONDON, 29. novembra (FENA) – Britanija i Izrael “danonoćno” će raditi na sprečavanju Irana da postane nuklearna sila, poručili su ministri vanjskih poslova dviju zemalja u zajedničkom članku. 

- Sat otkucava, što pojačava potrebu bliske saradnje s našim partnerima i prijateljima na osujećivanju iranskih ambicija - pišu britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss i njen izraelski kolega Yair Lapid u članku u britanskim novinama The Telegraph.

Izraelski premijer Naftali Bennett ranije je izjavio da je njegova zemlja “veoma zabrinuta” da će svjetske sile ukinuti sankcije Iranu u zamjenu za ukidanje nekih aspekata njegovog nuklearnog programa kada se u ponedjeljak okupe u Beču, u naporu u posljednji čas za spašavanje nuklearnog sporazuma.

Izrael i Britanija potpisat će, u međuvremenu, desetogodišnji sporazum o bliskoj saradnji u poljima kao što su kibernetska sigurnost, tehnologija, trgovina i vojska, piše The Telegraph.

Ministri vanjskih poslova dodaju u članku da će Izrael zvanično postati britanski “najprioritetniji” kibernetski partner u naporu poboljšanja kibernetske odbrane, dok se zemlje širom svijeta suočavaju s pojačanim prijetnjama, prenosi Reuters.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Umjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

UN optužuje Izrael za 'nezakonita' ograničenja humanitarne pomoći za Gazu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'