Svijet     | 29.11.2021. 08:07 |

Južnoafrički predsjednik poziva na hitno ukidanje zabrane putovanja

FENA Internet

PRETORIA, 29. novembra (FENA) - Predsjednik Južnoafričke Republike (JAR) Cyril Ramaphosa osudio je novo uvedenu zabranu putovanja uvedenu protiv njegove zemlje i njenih susjeda zbog nove varijante koronavirusa 'omikron'.

Predsjednik Ramaphosa je rekao da je ,,duboko razočaran najnovijim potezom drugih država, koju je opisao kao neopravdanu, i pozvao da se zabrane hitno ukinu, javlja BBC. 

Velika Britanija, EU i SAD su među onima koji su uveli zabranu dolazaka putnicima iz JAR-a. 

Varijanta omikron je klasificiran kao ,,varijanta koja poziva na zabirnutost. Prvi pokazatelji sugeriraju da donosi veći rizik ponovne infekcije.

Jako mutirana varijanta otkrivena je u Južnoj Africi ranije ovog mjeseca, a zatim prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) prošle srijede.

Varijanta je odgovorna za većinu infekcija lociranih u najnaseljenijoj južnoafričkoj provinciji Gauteng u posljednje dvije sedmice, a sada je prisutna i u svim ostalim provincijama u zemlji.

Japan je u ponedjeljak postao posljednja zemlja koja je ponovo uvela stroga ograničenja na granici, zabranjujući svim strancima ulazak u zemlju od 30. novembra.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je na zemlje koje na brzinu uvode ograničenja putovanja, rekavši da bi trebalo da gledaju na ,,naučni pristup zasnovan na riziku".

Međutim, posljednjih dana uvedene su brojne zabrane zbog zabrinutosti oko ove nove varijante Covid-a.

- Sa varijantom omikron koja je sada otkrivena u nekoliko regija svijeta, uvođenje zabrana putovanja koje ciljaju Afriku napada globalnu solidarnost - rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku Matshidiso Moeti u nedjelju.

U svom govoru, predsjednik Ramaphosa je rekao da nema naučne osnove za zabranu putovanja i da je južna Afrika žrtva nepravedne diskriminacije.

Također je ustvrdio da zabrane ne bi bile efikasne u sprječavanju širenja ove nove varijante.

- Jedina stvar koju će zabrana putovanja učiniti je da dodatno ošteti ekonomije pogođenih zemalja i potkopa njihovu sposobnost da odgovore na pandemiju i da se oporave od nje - rekao je Ramaphosa.

Pozvao je zemlje koje su uvele zabranu da ,,odmah preinače svoje odluke... prije nego što bude nanesena dodatna šteta našim ekonomijama".

Ramaphosa je pojavu omikron varijante opisao kao poziv na buđenje u vezi sa nejednakošću oko distribucije vakcina – upozoravajući da je, dok se svi ne vakcinišu, neizbježno da ćemo imati nove varijante

U samoj Južnoj Africi nema manjka vakcina, a Ramaphosa je pozvao više ljudi da se cijepe, rekavši da je to još najbolji način za borbu protiv virusa.

Varijanta omikron je otkrivena u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Australiju i Izrael.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Izrael opozvao ambasadora u Južnoafričkoj Republici uoči glasanja o zatvaranju ambasade

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo