Bosna i Hercegovina     | 27.11.2021. 09:36 |

Koalicija 'Pod lupom' angažirala posmatrače za izbore u Prijedoru

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 27. novembra (FENA) - Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za gradonačelnika Grada Prijedor, Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" započela je s aktivnostima organizacije nestranačkog, građanskog posmatranja prijevremenih izbora u Prijedoru.

Posmatrači Koalicije će pratiti izborni proces na svim biračkim mjestima u Prijedoru, rad Gradske izborne komisije Prijedor, te u slučaju potrebe i rad Glavnog centra za brojanje u Sarajevu, najavljeno je.

Kako su naveli pratit će otvaranje i uređenje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova, izlaznost i rezultate kao i sve potencijalne pojave izbornih nepravilnosti koje će pokušati biti otklonjene da bi se izborni proces odvijao neometano i u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Za učešće na prijevremenim izborima CIK BiH je ovjerio 16 političkih subjekata (11 političkih stranaka i pet nezavisnih kandidata) koji će u narednih 15 dana u skladu s pravilima utvrđenim Zakonom, moći organizirati aktivnosti da bi stekli podršku birača za predstojeće izbore.

Iz Kolacije su pozvali sve političke subjekte da izbornu kampanju vode u mirnom okruženju, u skladu s demokratskim principima i poštujući pravila ponašanja u izbornoj kampanji propisana Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da građani Koaliciji "Pod lupom" mogu prijaviti sve uočene izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem društvenih mreža Koalicije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana