Kultura     | 26.11.2021. 16:33 |

Susret kazališta BiH u Brčkom: Grand prix za predstavu 'Schindlerov lift'

FENA Saopćenje

BRČKO, 26. studenoga (FENA) - Predstava „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila je 'Grand prix' 38. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu za najbolju predstavu u cjelini. Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, istoj predstavi pripala je i ‘Statua Grand prix’ Susreta kazališta.

Stručni žiri činili su Branislav Lečić, glumac i profesor iz Beograda, Robert Raponja, redatelj i profesor iz Osijeka i Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva. Ravnatelj festivala Jakov Amidžić kazao je kako je Imširević kasnije istupio iz žirija, a stručni žiti je, prema ugovornoj obavezi, mogao donijeti odluke većinom glasova, priopćeno je iz Susreta kazališta BiH u Brčko distriktu.

Nagrade za najbolju mladu glumicu osvojile su sve djevojčice, odnosno Lana Zeničanin i Tijana Zeherović za ulogu u predstavi "Schinndlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. Nagradu za najboljeg mladog glumca osvojili su svi dječaci, odnosno Dino Hamidović, Sin Kurt i Isa Seksan za ulogu u predstavi "Schindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nadalje, Irena Popović osvojila je nagradu za glazbu u predstavi "Schindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. Nagradu za kostim dobila je Ivana Ristić za predstavu "Derviš i smrt" u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka. Nagradu za scenografiju osvojila je Adisa Vatreš Selimović za predstavu  "Schindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Najbolju žensku ulogu odigrala je Maja Izetbegović u predstavi "Schindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a Željko Erkić nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi "Derviš i smrt" u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu "Schindlerov lift" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, dok je nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ dodijeljena predstavi "To nikada nigdje nije bilo" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

'Grand prix’ Susreta za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Anji Šovagović Despot za ulogu u predstavi "Usidrene" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradskog kazališta Gavela i HNK Zadar. 'Grand prix’ Susreta za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Slavenu Vidak za ulogu u predstavi „To nikada nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ocjenjivačku ulogu imao je i žiri publike koji je nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio Snežani Vidović za ulogu u predstavi "Sedam strahova", autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Admiru Glamočaku za ulogu u predstavi "Schinlerov lift ", autora Darka Cvijetića u produkciji Kamernog teatra 55. Žiri publike odlučio je i da nagrada za najbolju predstavu u cjelini ide predstavi "Derviš i smrt" autora Meše Selimovića i redatelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

U okviru natjecateljskog dijela programa sudjelovalo je sedam predstava. Nakon objave odluka oba žirija, ravnatelj Amidžić se oglasio i povodom aktualne situacije u vezi onih članova ansambala i teatarskih kuća, koji su bili izričiti u stavu da ne žele sudjelovati u procesu žiriranja zbog Branislava Lečića.

- Kako trenutno imamo dio sudionika koji žele prihvatiti festivalske nagrade, a dio onih koji ne žele, iz odluka žirija će biti objavljeni podaci festivala samo za one koji prihvaćaju te nagrade. Svima sa liste ćemo poslati upit i kad nam odgovore izaći ćemo s tim podacima u javnost - rekao je Amidžić, te dodao da će o tome više informacija imati ubrzo jer se sredstva iz proračuna Distrikta, namijenjena za ovaj vrijedan nagradni fond, moraju utrošiti do kraja godine.  

U revijalnom dijelu programa u petak u 19.30 sati počet će koncert Rade Šerbedžije, koji se izvodi na pozornici Doma kulture, navedeno je u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana