Bosna i Hercegovina     | 26.11.2021. 15:18 |

Vlada BPK Goražde odobrila sredstva za podršku razvoju poduzetništva i obrta

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 26. novembra (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj redovnoj sjednici odobrila je utrošak sredstava za "Program podrške razvoju poduzetništva i obrta za 2021. godinu“ utvrđenih u budžetu Ministarstva za privredu, na ekonomskom kodu - Subvencije za razvoj poduzetništva i obrta.

Glavni cilj ovog programa u vrijednosti od 150.000 KM je pružanje pomoći za unapređenje postojećeg obrta, sufinansiranje niskoakumulativnih djelatnosti i starih zanata, kao i sufinansiranje srodnih djelatnosti obrtu (trgovina i ugostiteljstvo) s ciljem očuvanja djelatnosti i poboljšanja uslova poslovanja, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

Ministarstvu za privredu - Kantonalnoj upravi za šumarstvo BPK-a Goražde odobren je i Program podsticaja za šumarstvo za 2021. godinu u iznosu od 30.000 KM. Ovim programom se, kako je istaknuto, sufinansiraju projekti koji omogućavaju očuvanje prirode, zaštitu okoliša, razvoj urbanih sredina kroz održivo gospodarenje šumama te povećanje površina pod šumama putem njege šumskih zasada i uklanjanja divljih deponija iz šuma i šumskog zemljišta.

Vlada je usvojila i Odluku o isplati novčanih sredstava po Programu utroška sredstava Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline sa ekonomskog koda - Tekući transferi nižim nivoima vlasti u ukupnom iznosu od 98.700 KM. Na osnovu ovog programa, za projekte Grada Goražde "Uređenje gradskih i prigradskih prostora-mikrolokalitet Rasadnik i "Uređenje izletišta Gubavica“ izdvojit će se sredstva u iznosu 55.700 KM, odnosno 30.000 KM, a za unapređenje rada Općinskog katastra nekretnina općini Pale u FBiH 13.000 KM.

Na prijedlog Ministarstva za finansije, usvojeni su izvještaji o izvršenju Budžeta i utrošku tekuće budžetske rezerve Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za devet mjeseci tekuće godine.

Svojim zaključkom, Vlada je odredila JU Zavod za javno zdravstvo za vođenje baze podataka osoba koje su vakcionisane, testirane ili prebolovale COVID-19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te imenovala Nedima Čengića, uposlenika Zavoda za koordinatora u vezi izrade VTP potvrde (vakcinisani/a, testiran/a, prebolovao/a), kao i na izradi COVID potvrda za međunarodna putovanja.

Također, između ostalog, Uprava policije MUP-a BPK-a Goražde dobila je saglasnost Vlade za nabavku stalnih sredstava; kancelarijske, fotografske i policijske opreme u iznosu od 21.520 KM, a Direkcija robnih rezervi da izvrši nabavku 4.800 litara lož ulja za robne rezerve.

Vlada je na današnjoj sjednici razriješila člana Skupštine JP Bosansko-podrinjske šume d.o.o. Goražde i dala saglasnost ministru privrede da raspiše javni oglas za imenovanje novog člana Skupštine ovog preduzeća.

Imenovana je takođe i stručna Komisije za kontrolu utroška sredstava i praćenje realizacije projekta  "Rekonstrukcija potisnog cjevovoda od fabrike vode u Vitkovićima do rezervoara Rasadnik“ - I faza i načina ulaganja sredstava sve dok se ne ne opravdaju uložena novčana sredstva do visine odobrenih sredstava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu