Regija     | 26.11.2021. 14:02 |

Potpisana deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na jaču saradnju parlamenata i novinarskih udruženja

FENA Lejla Nuhanovic

SKOPLJE, 26. novembra (FENA) - Prva regionalna konferencija pod nazivom "Unapređenje dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata Zapadnog Balkana za jači civilni sektor" održana je danas u prijestolnici Sjeverne Makedonije, Skoplju. Konferenciju, na kojoj su učestvovali predstavnici BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, otvorio je predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, koji je istaknuo važnost slobode medija.

- Mediji imaju dužnost da pravovremeno i istinito obavještavaju javnost, a parlamenti imaju dužnost da štite slobodu medija i izražavanja. Ovo su posebno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana zbog stanja ljudskih prava u ovom dijelu svijeta - rekao je Džaferi.

Bosnu i Hercegovinu su na konferenciji predstavljali zastupnik Lazar Prodanović iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Vukmirović, generalna sekretarka Udruženja BH novinara Borka Rudić, kao i predsjednik Udruženja BH novinara Marko Divković.

- Tražili smo od svih nivoa vlasti da se pooštre zakoni za širenja govora mržnje. Ali nažalost nisu usvojeni - kazao je Prodanović u uvodnom govoru, naglašavajući da je garantovanje slobode izražavanja i zaštita novinara jedan od 14 prioriteta Evropske komisije čije ispunjavanje je preduslov kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Podsjetio je da je potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SSP), BiH se 2015. godine obavezala da će svoj pravni okvir iz oblasti medija uskladiti s međunarodnim i evropskim standardima i dosljedno ga provoditi.

- Očekujem da će ova konferencija biti podloga za ispunjavanje uslova vezanih za slobodu medija za EU integracije - zaključio je Prodanović.

Na kraju konferencije potpisana je zajednička deklaracija kojom se četiri zemlje obavezuju na intenzivniju saradnju parlamenata i novinarskih udruženja na stvaranju sredine koja će štititi novinare dok obavljaju svoju dužnost.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Pismo medija izraelskim vlastima: Napadi na novinare su napadi na istinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!