Svijet     | 26.11.2021. 09:26 |

Francuska prekida razgovore u Velikoj Britaniji zbog pisma o migrantima

FENA Internet

PARIZ/LONDON, 26. novembra (FENA) - Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin otkazao je razgovore s britanskom ministricom unutrašnjih poslova Priti Patel nakon što je britanski premijer Boris Johnson pozvao Francusku da primi migrante koji su prešli kanal La Manche.

U eskalaciji političke krize nakon smrti 27 osoba u Kanalu, Gérald Darmanin rekao je da je Francuska razočarana pismom, a iznošenjem takvih zahtjeva u javnost pogoršalo je situaciju, naveo je.

Johnson je u svom pismu predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu iznio pet koraka kako bi izbjegao ponavljanje tragedije koja se dogodila u srijedu, piše BBC.

- Smatramo javno pismo britanskog premijera neprihvatljivim i suprotnim našim razgovorima među partnerima. Kao rezultat toga, otkazujemo razgovore s Priti Patel - rekao je Darmanin u saopćenju.

Potonuće gumenog čamca u srijedu postala je najveća zabilježena tragedija u kanalu La Manche kada se utopilo 17 muškaraca, sedam žena - od kojih je jedna bila trudna - i troje djece.

Britanski premijer iznio je pet koraka koje želi poduzeti, a to su zajedničke patrole kako bi se spriječilo da više brodova napusti francuske plaže te primjena naprednije tehnologije, poput senzora i radara.

Predložio je i uzajamne pomorske ophodnje u međusobnim teritorijalnim vodama i nadzor iz zraka produžavanjem rada zajedničke obavještajne službe zemalja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'