Bosna i Hercegovina     | 25.11.2021. 17:31 |

Simbolično u parku 'Bosanski stećak i zastava' obilježen Dan državnosti BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Dan državnosti Bosne i Hercegovine,25 novembar, Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je prigodnim programom u parku „Bosanski stećak i zastava“,  prvom parku takve vrste u BiH, sa sedam zastava Bosne i Hercegovine koje simboliziraju državnost ove zemlje kroz različite periode historije.

Svečanost je održana uz interpretecije „Mojoj dragoj BiH“ i „Zemljo moja“, u izvedbi Omladinskog hora iz Zenice, uz prisustvo učenika novogradskih osnovnih škola, te brojnih građana i zvaničnika, čije prisustvo danas na ovom mjestu govori o snazi i volji bosanskog čovjeka da čuva i njeguje svoju jedinu državu Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i prof. dr. Šaćir Filandra, čestitajući Dan državnosti BiH svim Bosancima i Hercegovcima širom domovine i svijeta.  

U svom obraćanju načelnik Efendić podsjetio je da BiH nije samo administrativno uređenje, nisu to samo institucije ove države, ni teritorija na kojoj se ona nalazi, te da je Bosna i Hercegovina puno više od toga, da je Bosna ideja o slobodi ljudi da mogu živjeti zajedno i slobodno na ovom dijelu svijeta.

- To je tako otkad mi za Bosnu znamo i otkad je pamtimo, otkad je pamte ovi kameni spavači, stećci koji se nalaze u središtu našeg parka. Mi ćemo nastaviti čuvati našu domovinu. Onako kako su naši preci kroz historiju ponosno, gordo, stajali na braniku ove države i naše domovine. Da i mi tako u budućnosti ni jednog momenta ni jednog sekunda, ni na jedan način ne posumnjamo u ispravnost te naše borbe i čuvanja ove zemlje. Iako je u historiji imala teških perioda, pokušavali su da je okupiraju, da je podijele, da je unište, ali zahvaljujući tome što je ona prije svega ideja koja se u srcu nosi, niko nije uspio da je pokori i ona je neuništiva“, kazao je načelnik Efendić.

Prof. dr. Filandra kazao je da se na ovom mjestu i na svim sličnim mjestima, gdje se diljem države obilježava ovaj značajan datum, trebamo sjetiti generacija posljednjih hiljadu, hiljadu i po godina, naših predaka, čiji smo mi nasljednici, koji su živjeli na ovom prostoru, pravili svoje društvo, reproducirali jedan antropološki humani lanac koji je došao do nas.

Nakon programa prisutni su odali počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH kod Centralnog spomen – obilježja, gdje su delegacija Općine i Općinskog vijeća Novi Grad položile cvijeće.

Programske aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti BiH nastavljene su u multimedijalnoj sali Općine, gdje je održan kulturno-zabavni program, u kojem su nastupili učenici novogradskih osnovnih škola u pratnji nastavnika, kao i bh. muzički interpretatori Šaha Isaković, Amna Keskin, a progam je na njemu svojstven način vodio bh. glumac Mirza Mušija, uz stihove najvećih bh. književnika Nedžada Ibrišimovića „Bosana“ i Maka Dizdara „Zapis o zemlji“, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.     

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo