Kultura     | 25.11.2021. 12:23 |

Pravo ljudski film festival tematizira feminizam, ekologiju ,društvene pokrete

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Kinu Meeting Point i Filmskom centru Sarajevo, nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org. 

Na festivalu će biti predstavljeno 49 filmova podijeljenih u sedam programskih cjelina, kroz pet tematskih cjelina, saopćila je pres-služba Festivala. 

Glavni programski dijelovi posvećeni su feminizmima, ekologiji i društvenim i kulturnim pokretima koji pokazuju i osporavaju patrijarhalne i kolonijalne propise i otvaraju svježe i međuzavisne perspektive moći, njenog znanja, naučnog razumijevanja i 'istinu'. 

U tematskom programu pod nazivom Feministički činovi igre i imaginacije, feminizmi otvaraju prostore da djeluju, igraju se, zamišljaju i intimno preispituju i popravljaju. Od filma “Nevidljiva pobuna” redateljice Pilar Monsell (svjetska premijera na DocLisboa 2020) do filma “Naše tiho mjesto” u režiji Elitze Gueorguieve (svjetska premijera na Visions du Réel 2021), koje će prisustvovati projekcijama, program sažima glasove žena koji dijele njihove borbe i snage, unutar specifičnog jezika i simboličkog prostora u kojem su zarobljene.

Programska sekcija “Kreativne ekologije za dovoljno zajednički svijet povezuje filmove koji stvaraju i dijele posebnosti (ne)imaginarnih teritorija gdje subjektivnost, intimno pamćenje, kao i san i spekulacije, komuniciraju društvene i ekološke informacije kroz stoljeća. Selekcija od osam filmova vezanih za sadašnju i buduću ekološku krizu proizašla je iz historijskih, mitoloških i aktuelnih priča.

Tematski program “Naše prošle revolucije”, naše buduće borbe, prikazat će filmove u kojima se revolucije preispituju i tako zamišljaju druge mogućnosti.  

Treći tematski program “Naše prošle revolucije, naše buduće borbe” prikazat će filmove u kojima se revolucije preispituju i tako zamišljaju druge mogućnosti. Kinematografski obračuni građanskih pokreta i ustanaka prikazaće osam filmova, saopćeno je.
 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo