Najave     | 25.11.2021. 09:45 |

Mijatović: Akademija u Banjoj Luci povodom Dana državnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. novembra (FENA) - Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Vojin Mijatović najavio je da će u Banjoj Luci biti održana svečana akademija 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

- Nakon političkih pritisaka, zabrana, ipak svečana akademija, povodom Dana državnosti BiH. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, svi u Banju Luku 25. novembra. Bosna i Hercegovina, ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, ali i srpska i bošnjačka i hrvatska, zemlja svih nas - napisao je, među ostalim, na svom FB profilu.

Akademija za Dan državnosti BiH bit će održana na Banjalučkom velesajmu, s početkom u 18 sati.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se od kraja rata 1995. godine, u dijelu države dok se u Republici Srpskoj taj dan ne smatra praznikom.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova država bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mijatović sa ministrom privrede Srbije: Ekonomska saradnja ispred politike

Pivić: U Mrkonjić Gradu učvršćeni temelji BiH i zapečaćene vanjske granice

Emir Države Katar i visoki zvaničnici čestitali Dan državnosti BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo