Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje

Povodom Dana državnosti, Nezavisni blok čestita ovaj važan datum za sve građane Bosne i Hercegovine. Malo je zemalja na svijetu sa historijom, kulturom i državnom tradicijom kao Bosna i Hercegovina. Nakon Srednjovjekovne bosanske države i privremenog gubitka državnosti u sklopu Osmanskog carstva, Austro-Ugarske i Kraljevine SHS, Bosna i Hercegovina je ZAVNOBIH-om vratila svoju državnost 25. novembra 1943 godine. Ono što je posebno važno jeste da su delegati svih nacionalnosti bili sa prostora čitave zemlje i da je zahvaljujući ovoj historijskoj činjenici postavljeni su temelji za nezavisnost Bosne i Hercegovine koja je ostvarena 1992. godine. 

''Država je konstantno na udaru, a temelji i poruke ZAVNOBIH-a su nešto što predstavljaju integraciju ka modernom društvu. Bosna i Hercegovina nije nastala u Daytonu, a Mrkonjić Grad je nas važniji jer se radilo o unutrašnjem dogovoru naroda i građana. Aktuelni politički lideri, ne svaki na isti način ali sa katastrofalnim politikama po zemlju svakog od njih, daleko su od tog državnog konsenzusa, nego su oni bliži njihovom dogovoru o etnički kontrolisanim teritorijama u kojima oni imaju apsolutnu vlast i privatne institucije. Nama u Nezavisnom bloku je 25. novembar putokaz ka evropskoj perspektivi, ka modernoj državi zasnovanoj na unutrašnjem dogovoru i afirmaciji države Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Ovo mora biti zemlja za sve naše ljude na čitavom njenom prostoru'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.  

Još jednom, svim građanima Bosne i Hercegovine upućujemo najsrdačnije čestitke povodom 25. novembra, Dana državnosti jedne i jedine domovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.