Nauka/Znanost

Obilježen Dan akademske knjige

Saopćenje, FotoFENA/Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti

SARAJEVO, 24. studenoga (FENA) – Dan akademske knjige obilježen je u srijedu u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj dio je cjelokupnog obilježavanja Dana znanosti u Federaciji BiH koji se obilježava 12. prosinca, u okviru kojega su već u prošlom mjesecu realizirani različiti znanstveno-popularni sadržaji, s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

Prepoznajući ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je, drugi put ove godine, svim javnim sveučilišnim knjižnicama u Federaciji BiH dodijelilo recentna izdanja znanstvene i stručne literature.

Dodijeljena su ukupno 884 primjerka, odnosno 101 naslov enciklopedijske, znanstvene i visokoškolske literature i časopisa, a s ciljem poboljšanja knjižničnog fonda javnih visokoškolskih ustanova u FBiH te ukupne podrške akademskoj zajednici i studentima kao krajnjim korisnicima.

Navodi se kako ovaj vid partnerstva i suradnje s knjižnicama, odnosno javnim visokoškolskim i znanstvenim ustanovama u FBiH traje četrnaest godina kroz programe podrške otkupa novije literature i dodjele knjiga. Tako je do ove godine ukupno otkupljeno i knjižnicama znanstvenih i visokoškolskih ustanova u FBiH uručeno oko 4.200 naslova znanstvene i sveučilišne literature te časopisa, odnosno preko 20.000 primjeraka.

Iz ministarstva naglašavaju kako je kroz 'Program podrške radu institucija od značaja za BiH' u ovu djelatnost od 2012. godine uloženo više od 5 milijuna maraka, stoji u priopćenju. 

(FENA) I.B.