Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 15:43 |

Ustikolina - Završetkom deminiranja stvoreni uvjeti za ekshumaciju na Kacelju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i planirane ekshumacije, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Goražde B” obavio je zadatak deminiranja na lokaciji Kacelj, 10 km jugoistočno od Ustikoline u općini Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukupna površina zadatka koji je realiziran manuelnom metodom čišćenja prvobitno je iznosila 17.005 m² sumnjive površine, a formirana je prema prethodno prikupljenim informacijama u obuhvatu očekivanih posmrtnih ostataka.

Na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno od mine PROM-1 (dance).

Tokom ovih deminerskih radova pronađene su kosti koje su indicirale na posmrtne ostatke, pa su obilježene a oko njih je dodatno očišćen prostor. Nakon što su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH obišli lokaciju predmetnog zadatka, Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih osoba u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije.

U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, te je BH MAC izvršio reizviđanje zadatka, nakon čega je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 m².

Nakon uzorkovanja zadatka i polutrajnog obilježavanja izvršena je primopredaja očišćene površine na lokaciji Kacelj koja je obavljena između izvođača radova Federalne uprave civilne zaštite i BH MAC-a. Federalna uprava civilne zaštite upoznala je predstavnika Općine Foča u FBiH, kao krajnjeg korisnika, s granicama očišćene površine.

Radove na zadatku dodatno je otežavalo loše stanje puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje, saopćeno je iz FUCZ. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Tužiteljstvo BiH - Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Na području Prijedora provodi se proces ekshumacije pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta