Kultura     | 24.11.2021. 14:40 |

Izložba 'Dan državnosti BiH iz fundusa Arhiva Federacije' Admira Hadrovića

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Izložba pod nazivom “Dan državnosti Bosne i Hercegovine iz fundusa Arhiva Federacije u sklopu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine” autora Admira Hadrovića, direktora Arhiva, otvorena je danas u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Na izložbi, koju je otvorila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, predstavljeni su dokumenti koji govore o obilježavanju Dana državnosti u BiH u različitim razdobljima, periodu nakon Drugog svjetskog rata, tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine i u postratnom periodu.

Direktor Hadrović kazao je da je za izradu izložbe korišteno oko 15 različitih izvora, fondova, zbirki, novina, časopisa i drugih.

- Na izložbi možete pogledati dokumente koji nam govore na koji način se Dan državnosti BiH obilježavao u različitim razdobljima. U periodu nakon Drugog svjetskog rata su to dokumenti koji mahom govore o obilježavanju Dana državnosti na prostoru cijele teritorije BiH. To su dokumenti o obnovi i izgradnji ratom razrušene zemlje - kazao je.

Hadrović tvrdi da su se 25. novembra otvarale fabrike, putevi, stambeni objekti, škole, podizali spomenici, održavali razni kulturni i sportski sadržaji.

- Tu su i dokumenti koji govore o obilježavanju Dana državnosti u periodu odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, iz kojih se može vidjeti da su bosanske patriote ovaj datum obilježavale i u najtežim mogućim prilikama - kazao je.

Na dokumentima s kraja 20. i prve decenije 21. vijeka, dodao je Hadrović, između ostalog mogu se vidjeti čestitke gotovo svih vodećih svjetskih lidera i institucija, predsjednika SAD-a Billa Clintona, generalnog sekretara UN-a Kofia Anana i ostalih, što govori o priznavanju 25. novembra kao Dana državnosti.

- Nažalost, tu su i dokumenti koji govore o neobilježavanju i nepoštivanju Dana državnosti BiH na cijelom prostoru naše države. Nadamo se da se to u skorijoj budućnosti neće dešavati - kazao je.

Cilj izložbe je, dodao je Hadrović, poređenje obilježavanja Dana državnosti BiH u predratnom periodu s obilježavanjem praznika u ratnom i postratnom periodu, kao i njegovanje kulture sjećanja građana te ukazivanje mladim generacijama na važnost i značaj 25. novembra u bogatoj historiji.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izrazila je zadovoljstvo što je imala čast otvoriti izložbu te na svečan način obilježiti Dan državnosti BiH.

- Kada je u pitanju obilježavanje ovog praznika, moramo se sjetiti da je 1943. godine obnovljena državnost BiH. Ali u ovim trenucima je najbitnije obilježiti ovaj datum, jer svjedočimo napadima na ustavnopravni poredak naše države koja je utemeljena prije više hiljada godina - istakla je Mahmutbegović.

Izložba, koja hronološki prezentira prošlost BiH, kazala je, pokazatelj je da BiH nije nastala potpisivanjem Deytona, već da je nastala mnogo ranije.  

Poručila je građanima da cijene državu i ono što imaju, za razliku od onih koji je nemaju. 

Uskoro VIDEO.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mahmutbegović: Sebija Izetbegović je magistrirala sa desetinama svjedoka, a ne sama pred sobom u četiri zida

Mahmutbegović: Zaustaviti hajku na reisa Kavazovića

Mahmutbegović: BiH je bila, jeste i ostat će za vijeke vjekova, država ravnopravnih naroda i građana

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'