Ekonomija     | 24.11.2021. 14:15 |

Siva ekonomija u FBiH u fokusu pojačanih inspekcijskih nadzora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - U cilju suzbijanja nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora u Federaciji BiH koje su prepoznate pod pojmom "siva ekonomija", a u kontekstu osiguranja izvršenja zakona i Zaključka Vlade Federacije BiH o suzbijanju sive ekonomije, Federalna uprava za inspekcijske poslove je usvojila Program pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 22. novembra do 24. decembra, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Tako će federalni tržišni inspektori i kantonalni inspektori rada na području svih kantona u FBiH vršiti mješovite multidisciplinarne inspekcijske nadzore kod specifičnih grupa poslodavaca u oblastima ugostiteljstva, trgovine i obrta, a aktivnostima će neposredno i svakodnevno rukovoditi direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić.

-Fokus pojačanih inspekcijskih nadzora je neizdavanje fiskalnih računa za promet roba i izvršenih usluga kao svakodnevni oblik sive ekonomije koji direktno utiče na prihod Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije Bosne i Hercegovine, te rad na crno, koji ćemo kontrolisati u saradnji s kantonalnim inspektorima rada - izjavio je glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju i koordinator pojačanih nadzora Elmir Ramić

Ramić je istakao da će se pojačani inspekcijski nadzori obavljati i na Dan državnosti BiH, 25.novembra , kao i popularni „Crni petak“ (“Black Friday”), 26.novembra , kada će se s ciljem zaštite potrošača, vršiti i kontrole sniženja u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakonom o zaštiti potrošača BiH,saopćeno je iz FUZIP-a.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta