Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 13:27 |

Zajedničkim naporima prema društvu bez seksualnog nasilja

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 24. novembra (FENA) - Ženama koje su preživjele seksualno nasilje neophodno je osigurati pravnu zaštitu i omogućiti im adekvatnu podršku da bi oporavak bio cjelovit, a u tome treba da djeluju svi - donosioci odluka, institucije i nevladine organizacije. Poruka je to skupa u Sarajevu kojim je započela kampanja što poziva na zaustavljanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama.  

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović Hadžiabdić naglašava u izjavi novinarima da preliminarni nalazi pokazuju da kaznano zakonodavstvo u BiH još nije dovoljno usuglašeno s Istanbulskom konvencijom koja se odnosi na suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Bosna i Hercegovina je potpisnica tog dokumenta te je dužna ispuniti i mnoge obaveze.

- Pojačat ćemo napore na prevenciji, zaštiti, pristupu servisima zaštite žrtava i ujednačenom gonjenju počinilaca. Na državnom nivou osnovan je odbor za praćenje provedbe Istanbulske konvencije i femicida, a pokrenuto je otvaranje i kriznih centara - kazala je. Radi se, kaže, i na sprječavanju seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković ističe da se u slučaju nasilja prvenstveno mora zaštititi žrtva (posebno ako se radi o seksualnom nasilju) jer se osjeća diskriminirano, izopćeno od ljudi, ponekad snosi i krivicu. To se, kaže, postiče edukacijom profesionalaca (ljekari, psiholozi...), da što senzibilnije pomognu žrtvi.

Po njenim riječima i društvo bi trebalo biti odgovorno jer nasilje više nije privatni, nego društveni problem. I kao pojedinci treba da se zapitamo da li smo ikad primijetili nasilje i kako smo tad reagirali.

- Nas se to itekako tiče. Zato apeliram na stanovništvo u BiH da, ako primijete nasilje, to i prijave. Možda ćete nekome spasiti i život - naglasila je.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist podsjeća na pravo svake osobe na tjelesni integritet i život bez nasilja, kao i na zakonodavstvo u oblasti prevencije i borbe protiv nasilja i dovoljno novca za provedbu da bi ta prava bila i osigurana.

Predstavnik UN Women u BiH David Saunders ističe odlučnost u borbi protiv nasilja nad ženama, kao i osuđivanja i stigme i to kreiranjem sigurnih okruženja.

Statistika pokazuje da je svaka druga žena u BiH, starija od 15 godina, doživjela neku vrstu nasilja (uključujući seksualno nasilje). U 2019. ubijeno je 12 žena, a počinioci su bili vanbračni i bračni partneri.

‘Isključimo seksualno nasilje nad ženama i djevojkama’ poruka je kampanje koju UN Women BiH, uz podršku Švedske, petu godinu zaredom provodi od 25. novembra do 10. decembra u BiH. Dio je to globalne kampanje ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Vešović: BiH na evropskom putu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu započeli praksu u Federalnoj upravi policije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana