Bosna i Hercegovina     | 24.11.2021. 13:14 |

Naložena provedba preporuka revizora Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 24. novembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svom je današnjem zasjedanju razmatrala izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK (ZZOZDK) za 2020. godinu.

-Mi smo na Vladi već imali izvještaj o reviziji Budžeta ZDK, za koji je izvršena revizija od strane federalne institucije za reviziju. Danas smo imali izvještaj ZZOZDK i donijeli smo zaključak da zadužujemo ZZO i Upravni odbor ZZO ZDK da ispoštuju preporuke koje su date u samom izvještaju. U određenom roku su zaduženi da izvrše preporuke i izvijeste Ministarstvo zdravstva, a Ministarstvo zdravstva da izvijesti Vladu ZDK o urađenom postupku po tim preporukama - istakao je premijer ZDK-a Mirnes Bašić.

Osim izvještaja o finansijskoj reviziji ZZOZDK, Vlada ZDK danas je razmatrala i Informaciju vezanu za nabavku medicinskog kisika od zdravstvenih ustanova ZDK, s prijedlogom zaključaka.

- Upravni odbori zdravstvenih ustanova imaju zakonom predviđeni rok da proces nabavke kiseonika u tim ustanovama stave kao tačku dnevnog reda; zauzeti odgovarajuči stav i poduzeti odgovarajuće mjere. Ukoliko to oni ne urade u zakonski predviđenom roku, sigurno će Vlada ZDK, maksimalno štiteći zdravlje naših stanovnika i zdravstveni sektor - ovakav kakav jeste, naći odgovarajuće korake i rješenja za ovu situaciju - najavio je Jupić.

Ako upravni odbori procijene da je došlo do kršenja procedura, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, te ustanove i upravni odbori obavezni su da izvrše smjenu direktora.

-Ukoliko se ne odluče na taj korak, onda će Ministarstvo zdravstva i Vlada ZDK, uz argumentovanu analizu njihovih stavova, zauzeti odgovarajući stav u ovoj situaciji. Ono što želim napomenuti je da imamo pet-šest ustanova koje su, po nekim elementima, kršili određene procedure tako da je to problem još kompleksniji. Ono što je najbitnije ovog momenta je da su, zahvaljujući brzoj rekaciji Vlade i Ministarstva zdravstva ZDK te inspekcijskih službi, po momentu dobijanja saznanja da je bilo nekih propusta u nabavci kiseonika, sve te aktivnosti zaustavljene i, od tog momenta, na području ZDK-a sve zdravstvene ustanove kisik nabavljaju od certificiranih proizvođača - podvukao je Jupić.

Po izvještajima, koji su dostavljeni Vladi ZDK, pod sumnjom da su kršile procedure nabavke medicinskog kiseonika, nalaze se domovi zdravlja Zenica, Usora, Maglaj, Tešanj, Žepče i Breza, čiji upravni odbori sada trebaju utvrditi da li je bilo kršenja procedura te poduzmu odgovarajuće korake. U istragu o eventualnim kršenjima zakonskih procedura u tim postupcima, uključilo se i Tužilaštvo ZDK.

Vlada ZDK danas je, navodi Jupić, donijela i set-odluka po usvojenim programima za oblast zdravstva, za odobravanje sredstava za borbu protiv Covida-19 te kapitalna ulaganja u Kantonalnu bolnicu Zenica.

-Danas je Vlada ZDK odobrila više od milion KM, čime je pokazala da i dalje nastavlja biti uz KBZ i ostale naše zdravstvene ustanove. S ovim, današnjim odlukama, koje su teške nešto preko million KM, dolazimo na nekih devet miliona KM koje je u ovoj i prošloj godini, Vlada ZDK odobrila KBZ-u i na taj način imala vrlo značajnu pomoć. Sigurno su očekivanja KBZ-a bila i puno veća, ali to je ono maksimalno što je Vlada ZDK ovom prilikom mogla odraditi i pokušati maksimalno zaštiti stanovnike ZDK-a u vrijeme pandemije koronavirusa, što je sigurno uspjela - kazao je Jupić.

Vlada ZDK je ove godine, dodao je Jupić, za KBZ izdvojila oko 5,5, a prošle oko četiri miliona KM.

Ministar poljoprivrede Mirsad Hadžić naveo je kako su danas odobreni i poticaji za držanje koka nosilja, za pčelarstvo, malinarstvo i kupinu te zahtjevi gradova za podršku provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Također, premijer Bašić je kazao da Vlada ZDK ove godine nije ni zakazala tradicionalnu akademiju povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, jer su bile isuviše obimne epidemiološke mjere koje su trebali poduzeti za tu organizaciju.

Krizni štab je dao svoje pozitivno mišljenje, ali uz obavezu da gosti svečanosti moraju posjedovati negativan test, potvrdu da su vakcinisani ili da su prebolovali koronu.

-Mi s kapacitetom s kojim raspolažemo u Uredu premijera zaključili smo da ne možemo odgovoriti tom zadatku i da nam je, u ovom momentu, najpreče zdravlje naših građana i samih pozvanih na svečanu akademiju. Mi ćemo taj datum obilježiti svečano, polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju “Kameni spavač” u Zenici - kazao je Bašić.

Najavio kako će se, u saradnji s lokalnim zajednicama, organizovati i druge manifestacije povodom tog praznika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta