Kultura     | 23.11.2021. 14:53 |

Akademici ANU BiH dokazuju da se domovina brani znanjem

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Jedan od najvećih svjetskih izdavača naučne literature ELSEVIER BV objavio je popis dva posto naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti pod originalnim naslovom: "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators".

U članku kojeg je objavio Elsevier i kojeg potpisuju profesori John P. A. Ioannidis, Kevin W. Boyack i Jeroen Baas sa Univerziteta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavljen je popis naučnika na svijetu s najvećim uticajem citiranosti u toku cjelokupne karijere i u toku 2020. godine, koji je baziran na naučnoj analizi podataka dostupnih u Elsevierovoj citatnoj i bibliografskoj bazi SCOPUS grupe istraživača sa Univerziteta Stanford.

Na aktuelnom popisu naučnika  nalaze se i članovi Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, i to: Redovni članovi radnog sastava, akademici: prof. dr. Kemal Hanjalić, Odjeljenje tehničkih nauka; akademik prof. dr. Dejan Milošević, Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka; akademik prof. dr. Asif Šabanović,  Odjeljenje tehničkih nauka; akademik prof. dr. Enver Zerem, Odjeljenje medicinskih nauka; članovi izvan radnog sastava (domaći članovi) prof. dr. Adnan Čustović, Imperial College Univ. London (UK), prof. dr. Adnan Ibrahimbegović, Institut Universitaire de France/Universite de Technologie de Compiegne (FR) prof. dr. Asim Kurjak, Univ. Zagreb (CRO), prof. dr. Svjetlana Fajfer, Institut Jožef Štefan, Ljubljana (SlO), prof. dr. Mehmed Kantardžić, Univ. Louisville (USA),

Inostrani 2 članovi: prof. dr. Miro Jakovljević, University of Zagreb, School of Medicine (CRO), prof. dr. Boris Sket, University of Ljubljana (SLO), prof. dr. Vadim Utkin, The Ohio State University (USA).

Autori studije navode da se često krivo interpretira uticaj citiranosti svjetskih naučnika te su u cilju dostizanja maksimalne objektivnosti kreirali javno dostupnu bazu podataka s više od 100.000 vodećih naučnika svijeta, gdje su koristeći načela umjetne inteligencije koja se bave oblikovanjem algoritama, sagledali niz parametara važnih za objektivno vrednovanje svakog pojedinačnog naučnika. Isto tako, autori posebno ističu važnost razlikovanja pojmova broja citiranosti te uticaja citiranosti. Dostupna baza podataka sadrži standardizirane informacije o citiranosti, h-indeksu, hm-indeksu prilagođenom koautorstvu, citatima članaka na različitim pozicijama autora u analiziranom članku i skupnom pokazatelju uticaja citiranosti. Naučnici su klasificirani u 22 naučna područja i 176 naučnih grana. Za sve naučnike koji su objavili najmanje pet radova dati su i procenti specifični za naučno polje i naučnu granu. Podaci za cijelu karijeru ažurirani su do kraja 2020. godine. Odabir se zasniva na prvih 100.000 prema c-skoru (sa i bez samocitata) ili na procentnom rangu od dva posto najcitiranijih. Metodologija koja je korištena tokom izrade popisa naučnika s najvećim uticajem citiranosti je objavljena u naučnom časopisu Plos Biology 2020. godine 

Na pres konferenciji upriličenoj povodom ovog uspjeha bh. nauke predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Muris Čičić  rekao je da je ovo priznanje značajno jer dolazi u uslovima jako teških okolnosti za rad Akademije i bilo koje naučno istraživačke instittucije u BiH.

On je istakao da se ANU BiH zamjera neaktivnost, inertnost, da ne radi dovoljno, da ne učestvuje u dnevnopolitičkim diskusijama.


-Ovi rezultati govore to da se na Akademiji nauka bavimo onim poslovima zbog kojih je i osnovana i radi kojih i postoji. A to je da  objavljuje rezultate naučno istraživačkih projekata, koji su relavantni za razvoj nauke i razvoj društva u kojima djeluje - kazao je Čičić

Akademik Kemal Hanjalić  kazao je da ima još naučnika s Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerztiteta u Sarajevu koji su također citirani ali nisu članovi ANU BiH.
Ipak on je naveo da možda iz BiH nema značajan broj naučnika koji se nalaze u ovoj bazi, ali je značajno da su bh. naučnici pozicionirani.

Akademik Enver Zerem istakao je da postoji određena satisfakcija što se i naučnici iz BiH nalaze na ovoj listi.

-On je također istakao značaj medija u promociji visokog obrazovanja i nauke.

Akademik Dejan Milošević istakao je da je njihov rad dokaz da se može ući u dva posto svjetskih naučnika i s radom iz Bosne i Hercegovine, te da nije neophodno da se radi van BiH.

Akademik Asif Šabanović naveo je da ukoliko se radi, posveti se radu na kraju stiže i priznanje.

-Iako objektivno rečeno podrška naučno-istraživačkom radu bi trebala konačno da dođe na tapet i da se o tome počne malo više razgovarati, da bi i naši mladi naučnici imali šanse - kazao je, dodavši da treba podsticati naučno istraživački rad.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Aleksandra Nikolić, ovom prilikom kazala je da je i ovaj uspjeh bh. naučnika dokaz da možemo bolje, da možemo više.


- Bliži nam se Dan državnosti, ja bih rekla - domovina se brani znanjem, prije svega. A onda svim ostalim. Akademija nauka i umjetnosti je tu da nam pokaže kako, zašto, da nas uputi, da nas usmjeri da nam pokaže svojim iskustvom, stečenim znanjem i svim onim što ona predstavlja kako da idemo dalje. Nesumnjivo je da talenta imamo, znanja imamo i sad je na nama da se organiziramo na najbolji mogući način - kazala je ministrica Nikolić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Izabrani članovi Predsjedništva ANU BiH za mandatni period 2024.-2026.

ANU BiH-Promovirana knjiga Arifa Smajkića, 'Stogodišnje iskustvo javnog zdravstva BiH 1923.-2023 '

Promovirana knjiga 'Tranzicijska pravda' Gorana Šimića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta