Bosna i Hercegovina     | 23.11.2021. 11:49 |

Dogs Trust i Ministarstvo privrede KS organizuju zajedničku kampanju sterilizacije uličnih pasa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) - Dogs Trust će u narednom periodu sufinansirati kratkoročni projekat masovne sterilizacije/kastracije do 500 uličnih pasa kojeg je iniciralo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Kampanja će se provoditi po standardnim procedurama Fondacije Dogs Trust uz korištenje novog pristupa monitoringa koji uključuje snimanje hirurških procedura, te druge mjere koje će osigurati transparentnost i poštivanje zakonskih procedura i Dogs Trust standarda.

Kampanjom će biti obuhvaćena sterilizacija/kastracija, vakcinacija protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita, čipovanje i označavanje pasa ušnom markicom i tetovažom uličnih pasa iz ovog Kantona, pri čemu će prednost imati tzv. kritične ženke, tj, ženke sa aktivnom reprodukcijom.

Dogs Trust je tokom dugogodišnje podrške ovom kantonu, od 2012. do 2019. godine, finansirao sterilizaciju i dodatnu obradu za oko 80% populacije pasa lutalica, te tako spriječio da na desetine hiljada novih legala završi na ulici i pomogao da se broj uličnih pasa smanji za četiri puta u odnosu na broj pasa koji je zatečen 2012. godine. Finansirana je i obrada vlasničkih pasa koji također mogu biti izvor novih neželjenih legala koji obično završavaju na ulici.

-Drago nam je da lokalne vlasti u KS preuzimaju inicijativu te da i na ovaj način rade na tome da trajno riješe problem napuštenih pasa i uspostave sistem za upravljanje njihovom populacijom. Dogs Trust je u KS inače nastavio provoditi druge programe, kao što su edukacija vlasnika i obuka pasa u Školi za pse, edukacija djece o principima sigurnosti s psima i odgovornog držanja pasa, fostering udomljavanje, te edukacija šire javnosti, ističu iz Dogs Trusta.

Partnerstvom s Ministarstvom u ovom projektu Dogs Trust želi potaknuti Kanton Sarajevo da nastavi ažurno raditi na zakonskom i humanom Sistemu, te da kao kanton s najvećim i glavnim gradom BiH postane uzor drugim dijelovima zemlje.

Od 2022. godine, Dogs Trust u BiH će, radi efektnijeg korištenja svojih resursa i održive pomoći lokalnim zajednicama, svoje programe provoditi isključivo u regijama čije su lokalne vlasti demonstrirale odlučnost da Zakon dosljedno i sistemski provedu, saopćeno je iz fondacije. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Fondacija Dogs Trust BiH organizirala veliko druženje u Mostaru

Ministarstvo privrede KS primilo istraživače angažiranih od Dogs Trusta iz Velike Britanije

Dogs Trust – podrška samo regijama s proaktivnim lokalnim vlastima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo