Ekonomija     | 22.11.2021. 13:22 |

Francuzi glavni konsultanti za jačanje lokalnih preduzeća RV 'Plava voda'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. novembra (FENA) - Konzorcij koji predvodi francuska firma “Seurec” iz Pariza, bit će nosilac konsultantskih poslova na projektu “Podrška jačanje kapaciteta lokalnih komunalnih preduzeća” (FOPIP) u okviru projekta izgradnje Regionalnog vodovoda “Plava voda” - potvrdio je Feni v.d. direktora tog preduzeća Ernad Granić.

Radi se o 2,5 miliona eura bespovratnih sredstva, koje ja za ove potrebe osigurala Švedska razvojna agencija Sida, od kojih će po 500.000 eura dobiti lokalna komunalna preduzeća Grada Zenice te općina Travnik, Novi Travnik i Busovača, koje su korisnici projekta RV “Plava voda”.

-Francuska firma 'Seureca' predvodi konzorcij u kojem su još tri firme iz Bosne i Hercegovine. To su Zavod za vodoprivredu d.d. Sarajevo, PTG d.o.o. Sarajevo i Enova d.o.o. Sarajevo. Saglasnost na izbor konzorcija dala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) - ističe Granić.

Napominje da su konsultanta odabrali predstavnici lokalnih zajednica koje sudjeluju u projektu, a on se nada da će im uskoro na raspolaganju biti i sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB). Time bi, kaže, “otkočili” realizaciju cjelokupnog projekta izgradnje tog vodovoda, u kojem sudjeluju spomenute četiri lokalne zajednice iz Zeničko-dobojskog (ZDK) i Srednjobosanskog kantona (SBK).

-Federalno ministarstvo finansija poslalo je ovih dana prijedlog otplatnog plana kredita, a što bi trebala biti i jedna od završnih faza do njegove efektivnosti. Nadamo se da će u narednih 15-ak dana biti omogućen pristup tim sredstvima, nakon čega bismo prema lokalnim zajednicama podnijeli i zahtjev za pokretanje ekspropiracije zemljišta na trasi vodovoda - najavljuje Granić.

Ako bi do kraja ove godine podnijeli zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, bili bi, dodao je, zadovoljni. U toku je i postupak obnavljanja okolinske dozvole, o čemu je u Travniku, gdje se nalazi izvor “Plave vode”, prošle sedmice održana i javna rasprava. Okolinsku će dozvolu ponovo izdavati Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Vlasnici preduzeća RV “Plava voda” su Grad Zenica i Općina Travnik, a predviđa se da će vrijednost projekta iznositi oko 50 miliona KM. Osim grant sredstava, za realizaciju projekta osigurana su i kreditna sredstva u iznosu od po 11 miliona eura od strane EBRD-a i CEB-a.

Po planu otplate, 37,46 posto iznosa kredita otplatit će Grad Zenica, 6,06 posto Novi Travnik, 6,48 posto Busovača. Kao podrška projektu, s 25 posto otplate iznosa kreditnog zaduženja, sudjelovat će i Federalni zavod za zaštitu okoliša. ZDK će, na ime učešća Grada Zenice u tom projektu, otplatiti 17,50 posto, a SBK 7,50 posto kredita. Općina Travnik neće sudjelovati u otplati kredita, jer je dodijelila izvorište.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo