Kultura     | 22.11.2021. 12:13 |

Deset mladih iz BiH organizira koncert 'Savremenici' za Dan državnosti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) - Na koncertu pod nazivom "Savremenici" deset mladih kompozitora iz Bosne i Hercegovine će 25. novembra za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, u Domu oružanih snaga BiH predstaviti publici svoja umjetnička muzička djela.

Asocijacija muzičkih stvarala u BiH (AMUS) proglasila 2021. godinom klasične muzike i tim stvaraocima pružila priliku da se obrate svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Njihov autorski kompozitorski prostor, podsjećaju iz AMUS-a, već decenijama je zapostavljen. Ovo je bila prilika za nove stvaralačke pohode, za doprinos kreiranju muzičkog ukusa, ali i za stvaranje prostora za djela koja nose mladi stvaraoci – naši savremenici.

Na koncertu će se publici predstaviti Ališer Sijarić, Igor Karača, David Mastikosa, Dino Rešidbegović, Hajrudin Muhić, Hanan Hadžajlić, Emir Mejremić, Mladen Janković, Svjetlana Bukvić i Toni Toplan.

- Bit ćemo svjedoci njihovog muzičkog izražaja, analize i osvrta na njihova umijeća, potrebe za nekim novim rapsodijama, za odama savremenom tonu, muzičkim kreacijama koje su vođene stručnim kompozitorskim umijećem – ističu iz AMUS-a.

Koncert će održati studenti Muzičke akademije u Sarajevu, a kompletno akademsko obraćanje Bosni i Hercegovini bit će, možda, prvi put na ovaj način održano u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom