Svijet     | 22.11.2021. 08:15 |

Dvoje otetih kršćanskih misionara na Haitiju oslobođeni

FENA Internet

PORT-AU-PRINS, 21. novembra (FENA) - Dvojica od 17 američkih i kanadskih kršćanskih misionara uzetih kao taoci na Haitiju prošlog mjeseca su pušteni, saopćila je grupa koja je organizovala njihov put u tu karipsku naciju, ne dajući više detalja.

- Saznali smo da su dva taoca na Haitiju oslobođena - navodi se u saopćenju Ministarstva kršćanske pomoći sa sjedištem u Ohiou.

Grupa od 16 Amerikanaca i jednog Kanađanina, među kojima je petoro djece, oteti su u oktobru nakon posjete sirotištu. Incident je naglasio veliki pv_roblem čestih otmica na Haitiju, koji se pogoršao usred ekonomske i političke krize i eskalacije nasilja.

Portparol Haićanske nacionalne policije Gary Desrosiers potvrdio je da su dva taoca oslobođena u nedjelju navečer, prenosi Reuters.

Zvaničnici su ranije rekli da je banda poznata kao 400 Mawozo tražila otkupninu od milion dolara po osobi. Muškarac koji se predstavlja kao vođa bande rekao je u video snimku objavljenom na YouTube prošlog mjeseca da je spreman da ubije taoce ako ne dobije ono što želi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Haiti paraliziran nasiljem bandi, stotine pobjegle iz zatvora

Švicarska policija ubila iranskog tražioca azila koji je uzeo taoce

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'