Bosna i Hercegovina     | 21.11.2021. 14:25 |

Sindikat osnovnog obrazovanja KS - Protesti i štrajk upozorenja 30. novembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) - Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor KS odlučila je da se 30. novembra, na dan održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na čijem je dnevnom redu Nacrt Budžeta KS za 2022. godinu, ispred zgrade Kantona Sarajevo izađe na proteste, a u vrtićima i osnovnim školama održi polusatni štrajk upozorenja.

U saopćenju za javnost iz tog sindikata navode da će se protesti i štrajk upozorenja organizirati zajedno s predstavnicima ostalih pet sindikata: Sindikatom srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS, Sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH – Koordinacioni odbor Sarajevo, Sindikatom policije KS, Sindikatom Univerziteta u Sarajevu i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS.

Dodaju da je odlučeno da se protestni skup održi ispred zgrade Vlade Kantona 30. novembra od 10.00 do 11.00 sati, a štrajk upozorenja u vrtićima i osnovnim školama istog dana od 13.00 do 13.30 sati.

Zbog epidemioloških mjera i imajući u vidu da se radi o protestima upozorenja, organizatori će pozvati da protestima prisustvuje oko 100 radnika.

Organizatori najavljuju da će tokom protesta i štrajka upozorenja radnici  izraziti svoje nezadovoljstvo zbog odnosa Vlade Kantona Sarajevo po pitanju nepoštivanja zakonskih procedura, neutvrđivanja visine i nepotpisivanja Sporazuma o osnovici za obračun plaća u 2022. godini u visini od 400 KM.

Učesnicima protesta će se ispred zgrade Vlade KS obratiti organizatori, koji će zajedno s prisutnima poslati jasne poruke Vladi Kantona Sarajevo da sindikati neće stati sa radikalnim sindikalnim akcijama, pa makar morali organizirati opći i generalni štrajk u Kantonu Sarajevo.

Najavljeno je da će u ponedjeljak, 22. novembra, biti održan operativni sastanak predsjednika šest sindikata, koji 30. novembra organizuju i realiziraju proteste i štrajk upozorenja na kojem će se utvrditi svi detalji oko organizacije protesta i štrajka upozorenja te dogovoriti i ostale sindikalne aktivnosti u narednom periodu.

Tokom naredne sedmice ostalih pet sindikata će na sjednicama organa svojih sindikata donijeti odluke o protestu i štrajku upozorenja za 30. novembar.

Tokom jučerašnjeg dana usmenu podršku organizatorima protesta i štrajka upozorenja dao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, koji je rekao da je vrlo vjerovatno da će se protestima i ostalim sindikalnim akcijama pridružiti i radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji su već tri godine u štrajku – navodi se u saopćenju za javnost Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana