Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 09:24 |

Ljubić uputio pismo predstavnicima međunarodne zajednice

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. studenoga (FENA) - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine dr. Božo Ljubić uputio je pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem upozorava "na najdublju političku i institucionalnu krizu u zemlji od Daytona do danas".

Pismo je upućeno Anthony Blinkenu, Gabrielu Escobaru, Matthew Palmeru, Gregory W. Meeksu, Josepu Borrellu, Angelini Einchorst, Christianu Schmidtu, Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, veleposlanicima zemalja Europske unije kao i nekim domaćim akterima, kaže se u priopćenju HNS-a.   

Ljubić u svom viđenju trenutne političke situacije u BiH, kao i mogućem rješenju, uz ostalo, navodi kako je u svrhu izlaska iz postojeće krize, neophodno razumjeti zbog čega je BiH i 26 godina nakon rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma (DMS) još uvijek "podijeljeno društvo i nestabilna država" te što bi trebalo učiniti da postane stabilnija i funkcionalnija.

Po njegovom mišljenju, izvor mnogih političkih problema u BiH nalazi se u činjenici da "probošnjački politički blok smatra da su samo oni 'pro' BiH a da su stranke iz RS-a i HNS BiH 'contra' BiH".

Ističe kako u svrhu realizacije svoje političke agende, probosanski blok djeluje u dva smjera, prvi je slabljenje pozicije i moći entiteta RS, a drugi smjer je negiranje i slabljenje hrvatske konstitutivnosti u entitetu FBiH i na razini države.      

Ponovio je kako bi Hrvati trebali biti institucionalno i politički jednakopravni s Bošnjacima i Srbima, ali, nažalost, kako kaže, Hrvati ne samo da nisu ravnopravni s Bošnjacima i Srbima nego je izravno ugrožena i sama konstitutivnost Hrvata u BiH.

Najveću odgovornost za takvo stanje, po njegovom mišljenju, snose "stranke i politički akteri iz takozvanog 'probosanskog bloka' koji su koristili i zloupotrijebili intervencije međunarodnih predstavnika u Izborni zakon i ustave entiteta".

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a nadalje navodi kako svako narušavanje "balansa institucionalne i političke moći" između konstitutivnih naroda koje je uspostavljeno DMS-om vodi BiH u sve dublje podjele i sve veću nestabilnost.

Mišljenja je da BiH treba uspostaviti na načelima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana.

Poručio je kako će HNS BiH nastaviti snažno zastupati svoja stajališta jer bi odstupanje od njih, kako kaže, značilo ne samo brisanje ustavnog i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH nego i urušavanje kompletnog ustavno-pravnog poretka.

 Na kraju je Ljubić zaključio da se dugoročna održivost, stabilnost i funkcionalnost BiH može graditi samo na temeljnim načelima DMS-a i Ustava BiH, a to su načela i modeli federalizma i konsocijacijske/konsenzualne demokracije koja podrazumijeva legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihovu međusobnu jednakopravnost (balans moći) te što viši stupanj zaštite ljudskih i građanskih prava svih državljana BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara

Peleg pozvala NS BiH da reagira i zauzme stav protiv antisemitskog uznemiravanja na stadionima

Pismo podrške BiH pomoćnice generalnog sekretara NATO-a Burcu San, upućeno Denisu Bećiroviću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo