Svijet     | 19.11.2021. 08:17 |

Indijski premijer Narendra Modi ukida kontroverzne zakone o poljoprivredi

FENA Internet

NEW DELHI, 19. novembra (FENA) - Indijski premijer Narendra Modi najavio je ukidanje tri kontroverzna zakona o farmama nakon godinu dana protesta zemljoradnika, javlja BBC News. 

Hiljade farmera izlazilo je na ulice New Delhija u protestima još od prošlog novembra, a desetine su umrle od vrućine, hladnoće i Covida. 

Poljoprivrednici kažu da će zakoni omogućiti ulazak privatnih igrača u poljoprivredu i da će to ugroziti njihov prihod.

Iznenadna objava koja je došla u petak označava veliki zaokret jer vlada posljednjih mjeseci nije preuzela nikakvu inicijativu za razgovor sa poljoprivrednicima. Ministri u vladi su uporno insistirali da su zakoni dobri za farmere i da nije bilo govora o njihovom povlaćenju.

Sindikati poljoprivrednika ovo vide kao veliku pobjedu. Ali stručnjaci kažu da su predstojeći državni izbori u saveznim državama Punjab i Uttar Pradesh, gdje postoji ogromna glasačka baza u poljoprivrednicima, vjerovatno zaslužni za ovakvu odluku.

Objava u petak ujutro došla je na dan kada pripadnici Sikha, većinske zajednica u Punjabu, slave godišnjicu rođenja Gurua Nanaka, osnivača sikizma. 

U svom obraćanju na nacionalnoj televiziji, premijer Modi je rekao da zakoni o poljoprivredi imaju za cilj da ojačaju male farmere.

- Ali uprkos nekoliko pokušaja da objasnimo prednosti poljoprivrednicima, nismo uspjeli. Povodom praznika Guru Purab, vlada je odlučila da povuče tri zakona o farmama - dodao je Modi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Indijska policija ubila 13 moističkih pobunjenika

Indijske opozicione stranke protestiraju protiv hapšenja istaknutog lidera pred izbore

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana