Bosna i Hercegovina     | 18.11.2021. 17:24 |

BH UK Network - Apel bh. zajednici u Velikoj Britaniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) - Krovna organizacija bh. udruženja u Velikoj Britaniji, BH UK Network, zabrinuta je trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini, ali i na cijelom Balkanu.  

- Situacija postaje sve gora i mislimo da je vrijeme da pokažemo našu brigu i odgovornost - navodi BH UK Network u apelu bh. zajednici u Velikoj Britaniji. 

Ističu da su spekulacije o mogućnostima novih oružanih sukoba u BiH aktualizirane posljednjih mjeseci, nakon što je iz bh. entiteta Republika Srpska (RS) najavljeno neustavno vraćanje državnih nadležnosti.  

Podsjećaju da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio da planira povlačenje suglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Također podsjećaju da od kraja jula predstavnici iz RS-a bojkotuju rad državnih institucija zbog Odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH, koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojom se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

- Vjerujemo da ova situacija ne ostavlja ravnodušnim nijednog bh. građanina u Velikoj Britaniji. Zamolili bi vas da pišete svojim lokalnim MP poslanicima kako bi podigli svijest o trenutnoj stiuaciji. Pozivamo vas da se na ovaj način uključimo u ovo važno pitanje i iskoristimo svoje trenutne pozicije kako bi podstakli Vladu Velike Britanije da pomogne u rješavanju ove kritične situacije - navodi se u apelu bh. zajednici u Velikoj Britaniji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo