Regija     | 18.11.2021. 14:57 |

Srbija: Pritisak na vlasti zbog nehumanih uvjeta za strane radnike

FENA Agencije

BEOGRAD, 18. studenog (FENA) - Srbijanske vlasti pod velikim su pritiskom civilnog društva, sindikata, pojedinih medija i oporbenih stranaka i organizacija da riješe problem nekoliko stotina radnika iz Vijetnama i Kine protupravno i u nehumanim uvjetima angažiranih na gradnji kineske tvornice autoguma kod Zrenjanina.

Na problem oko 750 Vijetnamaca i Kineza, koji grade tvornicu auto-guma kineske tvrtke Shandong Linglong Tires, nedavno su upozorili novinari Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i u reportaži ukazali da čekaju zimu u nehigijenskim uvjetima, da su im putovnice uzeli poslodavci iz Kine, te da bi se željeli vratiti kući.

Udruženi sindikati "Sloga" potom su zatražili od Uprave za strance srbijanskog MUP-a i Policijske uprave u Zrenjaninu da, u suradnji s Inspekcijom rada, odmah provedu kontrolu boravka svih radnika angažiranih na izgradnji kineske tvornice naglasivši da bi "vijetnamskim i kineskim radnicima trebalo pomoći, vratiti im putovnice i omogućiti da se vrate u države iz kojih su došli".

U međuvremenu je angažirana privatna zaštitarska tvrtka, čiji djelatnici više ne dopuštaju novinarima ulazak u radnički kamp iz kojeg su nekoliko dana ranije u javnost izišle slike nehumanih higijenskih i stambenih uvjeta, a jedan od Vijetnamaca koji je razgovarao s novinarima izložen je prijetnjama, pa su aktivisti nevladinih udruga za ljudska prava preuzeli i smjestili na sigurno, prenosi Hina.

Stručnjak za radno pravo Mario Reljanović ocijenio je u izjavi za N1 da je zapravo riječ o kaznenom djelu trgovine ljudima i da policija mora odmah reagirati ako su bilo kome oduzeti osobni dokumenti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, na primjedbe u javnosti o lošim uvjetima "koji nisu dostojni srednjeg vijeka", koncem listopada obećao da će to "provjeriti u sljedećih petnaestak dana", ali se o tome još nije očitovao.

Radiotelevizija Srbije (RTS) izvijestila je o posjetu inspekcije rada resornog ministarstva gradilištu kineske tvornice i najavila da će inspektori uskoro objaviti izvješće.

Ministarstvo za rad navelo je uz taj posjet da je "gradilište investitora Linglong najkontroliranije u cijelom srednjem Banatu", te da je "obavljen izvanredni inspekcijski nadzor" u suradnji s Uredom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije“.

Dok se očekuju rezultati nadzora, član uprave „Linglonga“ koji se nije htio predstaviti rekao je da je "sve što je dosad objavljivano u medijima neistina".

Posljednje u nizu reakcija je pismo koje su danas Udruženi sindikati Srbije "Sloga" uputili Svjetskoj federaciji sindikata i zatražili pomoć u alarmiranju međunarodne javnosti i sindikata, poglavito iz Vijetnama, da se uključe u pomoći radnicima angažiranim na gradnji kineske tvrtke autoguma. U pismu se navodi da su "radnici na rubu životne egzistencije, vidno iznureni, prisilno zatvoreni, smješteni u neuvjetnim objektima", te da su im "oduzeti putovnice pa se ne mogu slobodno kretati, niti vratiti svojim obiteljima".

"Uz prešutnu dozvolu države Srbije radnicima su zaštitari zabranili razgovor s građanima, novinarima, aktivistima sindikata i nevladinim organizacijama koje im žele pomoći i saznati istinu pod kojim uvjetima su dovedeni na rad u Srbiju i kakav im je status".

Sindikati "Sloga" naglašavaju kako "postoji ozbiljna sumnja da su ti radnici žrtve trgovine ljudima u koju je umiješana država i njezino najviše vodstvo". "To što država i vlast ne reagiraju podgrijava naše sumnja da se radi o državnom projektu", navode srbijanski sindikalci u pismu međunarodnoj asocijaciji sindikata.

Dolazak Linglonga, po ocjeni nevladine udruge Građanski preokret, "pogoršava razinu radnih prava u Srbiji jer donosi i instalira kineski model autoritarnog sustava izrabljivanja koji se neminovno prenosi i na odnos prema domaćoj radnoj snazi", navodeći kako o tome "postoje i svjedočenja radnika angažiranih na gradilištu".

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ukazala je na to da Ustav Srbije u svom članku 26 "izričito zabranjuje ropstvo, položaj sličan ropstvu i prinudni rad", te da članak 17. Ustava "strancima jamči sva prava koja imaju i državljani Srbije".

Uz polaganje kamena temeljca za tvornicu 30. ožujka 2019. srbijanski predsjednik Vučić istaknuo je da će ona "osnažiti Zrenjanin i okolna mjesta u Banatu", te da "nije riječ samo o 1.200 radnih mjesta, već je to najveća investicija na sjeveru Srbije od gotovo milijardu dolara".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana