Bosna i Hercegovina     | 18.11.2021. 15:23 |

U ŽSB-u nema sredstava za proširenje esencijalne liste lijekova (VIDEO)

FENA Duško Pucar

TRAVNIK, 18. studenoga (FENA) - Epidemiološka situacija na području Županije Središnja Bosna (ŽSB) zasad je stabilna, kazao je nakon današnje sjednice županijske Vlade u Travniku, ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB-a Anto Matić.

- Trenutno imamo 47 hospitaliziranih pacijenata, od čega četiri na respiratoru. Kad je u pitanju cijepljenje, dosad je na području županije cijepljeno 94.832 osoba, od čega otprilike polovica u obje doze. Od početka pandemije 627 osoba je nažalost preminulo, a dosad smo ukupno zabilježili 6.452 zaražene osobe. Zasad je situacija u redu, pratimo stanje i u drugim županijama jer mi nismo izdvojeni i taj val, sudeći po prijašnjoj praksi, u nekoj mjeri će doći i do nas - kazao je Matić.

Članovi Vlade komentirali su i stanje sa cijepljenjem, a zaključak je bio da se mora naći načina kako da se cijepi što veći broj ljudi.

- Te stvari u praksi se već dva mjeseca rade na terenu. Domovi zdravlja idu prema mjesnim zajednicama i većim poduzećima, nije to ništa novo - ocijenio je Matić.

Upitan postoji li šansa da se osigura više novca za lijekove umirovljenika, odnosno proširenje esencijalne liste lijekove, ministar se požalio na proračun Zavoda, kazavši kako je on u zadnji par godina uglavnom isti i nije na razini drugih županija te da je federalna esencijalna lista lijekova jako široka.    

- Svi zahtjevi umirovljenika odnose se na Zavod za zdravstveno osiguranje. Morate znati da je proračun Zavoda zadnjih par godina uglavnom isti, oko 115 milijuna maraka, od čega 80 milijuna otpada na plaće zaposlenih u zdravstvu. Imamo iznos koji se određuje za iznos lijekova i jednostavno ne možemo to uklopiti jer je federalna esencijalna lista lijekova jako široka. Proračun našeg Zavoda nije na razini drugih županija, na primjer Sarajevske, čiji Zavod ima četiri puta veći proračun od našeg. Mi moramo platiti onoliko koliko možemo - ustvrdio je ministar. 

U čitavu priču uklapaju se, kaže ministar, i tzv. markice, odnosno participacije koje plaćaju pacijenti.

- Neke ljude smo oslobodili participacija, od kojih se na godišnjoj razini prikupi tri milijuna maraka. Taj novac potroši se na vanjsko liječenje pacijenata i ne ostaje Zavodu - rekao je Matić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6774

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1TJQEs7KW0s6J4x7yIHglIUMsssTqYeAL?usp=sharing

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Tegeltija podržao inicijativu za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

Nastavlja se nestašica; u zadnjih pet godina na tržište BiH nije došao nijedan inovativni lijek

Lijekovi za taoce i civile na putu za Gazu nakon noći smrtonosnih udara

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'